David Pressman: nehezen látjuk, hogy a szankciók blokkolása hogyan szolgálja Magyarország érdekeit

David Pressman: nehezen látjuk, hogy a szankciók blokkolása hogyan szolgálja Magyarország érdekeit

David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatója Budapesten 2023. április 12-én (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete május 25-26-án Brüsszelben járt, ahol az Európai Unió vezető tisztviselőivel a biztonsággal és a demokratikus értékekkel kapcsolatos közös prioritásokról konzultált. A nagykövetség közleménye szerint a Pressman találkozott Mark Gitenstein amerikai nagykövettel és Julianne Smith amerikai NATO-nagykövettel is, akikkel a transzatlanti szövetség szempontjából központi jelentőségű kérdésekről tárgyalt.

Brüsszelben szóba került az Ukrajnának nyújtott európai uniós segélycsomag, valamint az orosz és kínai szervezeteket érintő legújabb szankciókat akadályozó magyar kormányzati álláspont is, mely kapcsán David Pressman elmondta: „Nehezen látjuk, hogy az emberi jogok orosz megsértői és az orosz háborús gépezethez hozzájáruló kínai vállalatok elleni szankciók blokkolása hogyan szolgálja Magyarország érdekeit.”

Ami az Egyesült Államok álláspontját illeti, Pressman szerint Washington továbbra is „szorosan együttműködik európai partnereivel a jogállamisággal, a korrupció elleni küzdelemmel és az átláthatóság előmozdításával kapcsolatos fontos kérdésekben”. Hangsúlyozta, hogy továbbra is egységesen támogatják Ukrajnát abban, hogy „képes legyen megvédeni magát az ukrán nép és demokratikus értékei ellen irányuló kegyetlen orosz támadásokkal szemben”. Végül leszögezte: „Soha nem fogjuk elfogadni Oroszország arcátlan kísérleteit a határok erőszakkal történő átrajzolására, valamint azon szabályok felrúgására, amelyek az Atlanti-óceán mindkét oldalán biztonságosabbá teszik a világot.”