Két választás Franciaországban: jobbra át helyett balra igazodj!

Két választás Franciaországban: jobbra át helyett balra igazodj!

Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Engedetlen Franciaország (LFI) mozgalom alapítója Manuel Bompard pártelnökkel és Daniele Obono alelnökkel (b-j) ünnepel a párt párizsi eredményváró rendezvényén a francia parlamenti választások második fordulójának napján, 2024. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Andre Pain)

Franciaország választott, most a politikusokon a sor, hogy a döntésnek eleget is tegyenek. Ami nem lesz könnyű: Macron elnök sikeresen kifogta a szelet Marine Le Pen hajójának vitorláiból, cserébe óriási lendületet adott baloldali vetélytársainak.

Úgy képzelem, hogy vasárnap este a két legtanácstalanabb ember Franciaországban Jordan Bardella és Emmanuel Macron voltak. Bardella, a Le Pen-féle Nemzeti Front 28 éves üstököse úgy kelt fel, hogy Franciaország miniszterelnökeként tér majd nyugovóra. Ezt arra alapozhatta, hogy a választások első fordulóját pártjával nagy fölénnyel, magabiztosan megnyerték. Aztán a Macron-blokk és a baloldali koalíció egymás javára léptette vissza a képviselőjelöltjeit, a választók vették az üzenetet, és az elsőből harmadik lett. A legtöbb mandátumot a baloldaliak szerezték meg – akik maguk is meglehetősen heterogén társaság –, őket követték a köztársasági elnök liberálisai, Le Penék pedig a harmadik helyre csúsztak vissza. Konkrétan: a hétfő reggeli végeredmény szerint a baloldali Új Népi Front szövetsége a francia Nemzetgyűlés 577 helyéből 182, Macron elnök centrista szövetsége 168, a Nemzeti Tömörülés pedig 143 mandátumot szerzett.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!