Érezhetően több a látogató a szarvasi Anna-ligetben, mióta kiderült, hogy magánkézbe kerülhet

Érezhetően több a látogató a szarvasi Anna-ligetben, mióta kiderült, hogy magánkézbe kerülhet

A 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-liget (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Magánkézbe kerülhet a 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-liget, a területen található Csáky-Bolza kastéllyal együtt a Lázár János-féle kastélytörvénynek köszönhetően – erről a 24.hu írt nemrég. Itt található a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, egy látogatóközpont és egy állatpark is. A szabályozás – egészen pontosan a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló 2024. XXXII. törvény – összesen 48 ingatlant sorol fel, a szarvasi mellett köztük van a lovasberényi, a nádasdladányi, vagy a szécsényi kastély is. Az 1996 óta felújítás alatt álló lovasberényi Cziráky-kastély valamikor kapott egy új tetőt, de az épület többi része azóta is pusztul. Érthető, ha piaci alapon nem kell senkinek. A szarvasi viszont csodaszép állapotban van, világos, ha nem piaci alapon bárki szívesen vinné.

Említett törvény szerint az állam – nem pontos idézet – „a kulturális értékek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése (...) érdekében” osztogatna. Az eddig állami tulajdonú kastélyokat a hozzájuk tartozó parkokkal együtt ingyen, magánszemélyeknek adná.

Odalátogatva egyből látszik, hogy a szarvasi kastély kiváló helyen fekszik, a település békésszentandrási vége felé balra kell fordulni, egy külön kis műút vezet oda. Ha befektetői szemmel nézünk rá, máris szuper lehetőség: egy sorompó, esetleg portaszolgálat és máris kizártuk a kíváncsi tekinteteket.

• Hogy néz ki az Anna-liget?
• Mi lehet a sorsa a kastélynak és a ligetnek?
• Mit próbál tenni a helyi polgármester?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Szarvas, Anna-liget