A BM készül arra, hogy a kórházak után az iskolákba is mennek majd ellenzéki politikusok

A BM készül arra, hogy a kórházak után az iskolákba is mennek majd ellenzéki politikusok

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Vitályos Eszter kormányszóvivő a tanévkezdésről tartott sajtótájékoztatón az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában 2024. augusztus 27-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igen, számítunk arra, hogy a köznevelési intézményekbe a közeljövőben magyar és uniós politikusok látogatnak – ismerte el a Magyar Hang megkeresésére a Belügyminisztérium. Maruzsa Zoltán államtitkár csaknem 2200 intézménynek küldött levelet, amelyben kifejti, hogy miként kell ilyen esetekben az igazgatóknak viselkedni. Vélhetően Magyar Péter kórházjárása után tartanak attól, hogy az iskolákat is „célba veszi”, most már nem is a kánikula lehet a fókuszban, hanem például az, hogy a tanárhiányt hogyan orvosolják.

Hadházy Ákos hozott nyilvánosságra a napokban a Facebook-oldalán egy levelet, amelyet tudomása szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár írt a hazai iskolaigazgatóknak. Mint fogalmazott, „a Belügyminisztérium hosszú levélben utasítja az iskolaigazgatókat, hogy hogyan kell megakadályozniuk, hogy az országgyűlési és európai parlamenti képviselők bejárják az iskolájukat és esetleg megmutassák a leroggyant épületet vagy esetleg hőmérőzzenek a tanteremben”.

A Belügyminisztérium a Magyar Hang megkeresésére elismerte, hogy valóban kiküldött a köznevelési államtitkár egyfajta tájékoztatót 2 191 intézmény vezetőjének. Ebben kifejtette, hogy a köznevelési intézmények vezetői „a munkájukhoz szükséges mértékben” kötelesek felvilágosítást adni az országgyűlési, valamint az európai parlamenti képviselőknek, de csak az igazgatók. Mindez történhet írásban és személyesen is, a feltétele pedig, hogy a politikus „annak módjáról az igazgatókkal előzetesen egyeztessen”. Vagyis jelezze előre az időpontot, illetve a megkeresés tartalmát is, hiszen „az igazgató ennek alapján tud felkészülni és a szükséges tájékoztatást a képviselői munkához megadni”. Azt is hangsúlyozza Maruzsa Zoltán, hogy amennyiben valamelyik politikus személyesen érkezik az iskolához, mindenképpen kérni kell, hogy a képviselői igazolványát mutassa meg, ennek hiányában meg lehet tagadni tőle a belépést.

Arra is felhívta az intézményvezetők figyelmét, hogy az országgyűlési képviselő lehetőségeinek vannak korlátai is: „az érintett szerv működésére vonatkozó előírásokra tekintettel, valamint a rendeltetésszerű működés aránytalan sérelme nélkül gyakorolhatja a tájékoztatáskérés érdekében az intézménylátogatás jogát”. Habár az EP-képviselőkre a jogszabályokban ilyen konkrétumok nem szerepelnek, náluk is ezt kell irányadónak tekinteni. Mindemellett az adott iskola belső szabályai – így a szervezési és működési szabályzat vagy a házirend is – „korlátot képezhetnek a tájékoztatás megadása során”. A politikusok nem zavarhatják meg a tanórákat és a foglalkozásokat, nem készíthetnek kép- és hangfelvételt a tanulókról és az alkalmazottakról, hiszen ezek „az érintettek nyugalmának megzavarásával járhatnak, illetve aránytalan sérelem okozását eredményezhetik”.

Nagy visszhangot kapott az utóbbi hetekben, hogy Magyar Péter számos kórházba ellátogatott, videókat is készített az ott tapasztaltakról. Erről beszélgettünk a Kompország legutóbbi adásában Kulja Andrással, a Tisza Párt EP-képviselőjével, aki szintén részt vett az akcióban. A mostani, iskoláknak kiküldött levél vélhetően nem független ettől, a BM kérdésünkre el is ismerte, számítanak arra, hogy a köznevelési intézményekbe a közeljövőben magyar és uniós politikusok látogatnak. Habár a tanév első napjaiban még okozott gondokat a kánikula, az időjárás hűvösebbre fordulásával nagy valószínűség szerint már nem a hőmérőzés lesz fókuszban. Ettől függetlenül az oktatás területén számos kritika megfogalmazódott korábban, amelyről akár tájékozódni is lehet személyesen: hogyan oldják meg a tanárhiányt, milyen állapotban vannak a tantermek vagy éppen vannak-e megfelelő eszközök a tanításhoz.