Uszodaügy: hiába idézték, nem jelent meg a fideszes képviselő a bíróságon

Uszodaügy: hiába idézték, nem jelent meg a fideszes képviselő a bíróságon

Folytatódott a balmazújvárosi uszodaügy tárgyalása 2024. szeptember 10-én a Debreceni Törvényszéken (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pogácsás Tibor fideszes országgyűlési képviselőnek kedden a Debreceni Járásbíróságon lett volna jelentése. A monori honatyát a torzóban maradt balmazújvárosi uszoda ügyében szerették volna meghallgatni, amellyel összefüggésben költségvetési csalás miatt zajlik bírósági eljárás. Pogácsás Tibor ugyanis belügyminisztériumi államtitkárként dolgozott akkor, amikor Balmazújváros önkormányzata kétszer kapott a kormánytól 500 millió forintot az uszodára (uszoda helyett azonban csupán feneketlen kútra futotta). Mint kiderült: a volt államtitkár lakcímét nem ismerték, így elektronikus levélben próbálták neki eljuttatni az idézést. Az e-mail címre ez ugyan megérkezett – egy kézbesítési jelentést kapott a bíróság –, de a kormánypárti honatya nem jelzett vissza. Ekként nem sikerült szabályosan idézni, így Pogácsás Tibort hiába várta a bíróság. Érdekesség, hogy Pogácsás a közösségi oldalán kedden kifejezetten aktív volt: egy videóban a gyermekek után járó pótszabadságról elmélkedett, egy másik bejegyzésben pedig a futball válogatott támogatására biztatott.

Az uszodaügy vádlottja Pogácsás párttársa: K. Imre, aki Balmazújváros fideszes alpolgármestere volt. Az ő védőjének indítványára hallgatnák meg a volt államtitkárt. A szóban forgó bírósági eljárás azonban nem a torzó felelőseit keresi. Az egykori fideszes alpolgármestert költségvetési csalás miatt vonnák felelősségre. Történt ugyanis, hogy miután állam először megítélt 500 millió forintot az uszodára, az nem készült el határidőre. Mintegy 300 millió forintnyi munkát végeztek el – olyan minőségben, hogy egy idén februári látogatásom idején közel egy méteres víz állt az uszoda alagsorában, ahol elvileg a gépészetnek kellene lennie… A befejezési határidőből kicsúszás miatt az állam visszakövetelte a támogatás teljes összegét. Majd újabb közel 500 millió forintot ítéltek meg immár az uszoda fejlesztésére, ám azt nem a létesítményre fordították, hanem a szorult anyagi helyzetű önkormányzat abból fizette vissza a támogatást. Az utalásról pedig a vádlott K. Imre alpolgármester intézkedett. Azért ő, mert előzőleg a korrupció miatt elítélt Veres Margit elveszítette polgármesteri tisztségét, így az ő nyakába szakadtak a városvezetői teendők.

Polgármester úr, miért nem fejezték be?

Meghallgatták viszont Hegedűs Péter jelenlegi – a Fidesszel szemben 2019-ben megválasztott – polgármestert, akinek feljelentése nyomán rendőrségi nyomozás indult az ügyben. Vele egyebek mellett azt igyekeztek tisztázni, hogy mire lehetett felhasználni az uszodafejlesztésre második körben megítélt 500 millió forintot. Arról beszélt, hogy a pénzügyi osztály szerint a pénz szabadon felhasználható volt, szerinte azonban nem. Célhoz kötött támogatás volt, ezen a meggyőződésen van a vádhatóság is, hiszen különben nem lenne bírósági ügy. Ezt erősítette meg különben a később meghallgatott belügyminisztériumi jogász is. Szavai szerint „szigorúan célhoz kötött a felhasználás”.

K. Imre védője szerint viszont akkor sem lenne ügy, ha a visszautalás teljesítése után megmaradt durván 200 millió forintból – egy új közbeszerzési eljárás után – befejezik az uszodát. Akkor ugyanis hasznosult volna az állami támogatás, elkészül az uszoda, és nem marad egy használhatatlan torzó a 17 ezer lakosú hajdú-bihari kisvárosban. Hegedűs Péter szerint viszont egy 2016-os áron számolt uszodát 2019-ben nem lehetett befejezni, pénz pedig nem volt a kiegészítésre. Ráadásul a közjegyző által kijelölt műszaki szakértő alacsonyabb készültségi szintet (43 százalék) állapított meg, mint a műszaki ellenőr (56 százalék) és a még Veres Margit-féle városvezetés által felkerült szakértő (67 százalék). Hegedűsék a közjegyző által kijelölt szakvéleményt fogadták el. Arra viszont nem emlékezett, hogy a kalkulációjuk szerint mennyit kellett volna hozzátenni a befejezéshez. Hegedűs Péter különben júniusban elveszítette fideszes kihívójával szemben a választást, így októbertől új városvezetője lesz Balmazújvárosnak.

Tiba István: a képviselő dolga nem az, hogy ordítozzon

Tiba István, a Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő, a térség erős embere – Pogácsással ellentétben – megjelent a bíróság előtt. Ahhoz viszont nem járult hozzá, hogy róla fényképfelvétel készüljön. A politikusnak nem titkoltan szívügye volt az uszoda, ő járta ki a kormányzati pénzt két alkalommal is az uszodára. Azt viszont már nem tudta elérni, hogy meghosszabbítsák a kivitelezési határidőt, sem azt, hogy eltekintsenek a támogatás visszafizetésétől – az államháztartási törvény bizonyult erősebbnek. A bíróságon azt mondta: nem tudja, hogyan történt a pénz visszafizetése. Egy alkalommal úgy fogalmazott: semmiféle segítséget nem kapott K. Imre, amikor be kellett ugrania a városvezetői feladatokat ellátni. Ezzel – pontosította később érdeklődésünkre – arra célzott, hogy Veres Margit és K. Imre között elmaradt az átadás-átvétel – az elmaradás tényét a májusi tárgyaláson a szintén tanúként meghallgatott Veres Margit erősítette meg.

Tiba Istvántól megkérdezték: hogyan születik meg egy olyan egyedi kormánytámogatás, mint amiből a balmazújvárosi uszodát is igyekeztek felhúzni? – Egy országgyűlési képviselőnek az a dolga, hogy segítse a települést, és nem az, hogy ordítozzon a parlamentben. Balmazújváros a sportturizmus terén kívánt kiemelkedni. Ehhez rendelkezésre állt a futballstadion. Ehhez a sportkoncepcióhoz és a mindennapi testnevelés biztosításához szerettünk volna egy uszodát. Akkoriban a vízilabda-válogatott két tagja is járt a városban, és segítenének a vízilabdasportág utánpótlás-nevelését meghonosítani – vázolta az impozáns terveket képviselő.

Az ügyész figyelemre méltó felvetéssel élt felé: Eleve nagyon szűknek tűnt a kivitelezési határidő, feszített munkatempót feltételezett. Tiba István erre úgy reagált: Az irányító hatóságnál lehetett volna egy-két hónapot csúsztatni, ráadásul volt a módosítási terv egy gázmotor beépítéséről. A termelődő hő révén jelentősen olcsóbb lett volna a létesítmény fenntartása (a részleteket korábbi feltáró cikkünkben bemutattuk). Egyébként azt is kijelentette: Hegedűsnek az uszodaüggyel az volt a célja, hogy politikai célokra használja fel. Nem kizárt, hogy Tiba Istvánt újra idézik majd a bíróságra. Őt ugyanis Pogácsás Tiborral együtt szerették volna meghallgatni. A következő tárgyalásra Pogácsás idézésével újra megpróbálkozik majd a Debreceni Törvényszék.

K. Imre nem vitatja az utalást

K. Imre nem vitatja, hogy ő utalta át a pénzt, de a bűncselekmény elkövetését nem ismerte el. A törvény alapján a visszafizetési kötelezettség nem teljesítése esetén a államkincstár leemeli a pénzt az önkormányzat számlájáról. A keddi tárgyaláson megismételte korábbi szavait: Ha az önkormányzat nem fizeti vissza a visszakért támogatást, akkor inkasszálták volna a város folyószámláját. – Akkor az a város helyzetét és sok ember életét megnehezítette volna. Ha én hibát követtem el, elkövettem – jelentette ki a volt alpolgármester. Korábban azt is mondta: ez azzal járt volna, hogy ingatlanokat zárolhattak volna, nem kaptak volna bért az önkormányzati dolgozók. Az, hogy fizetés nélkül maradtak helyi önkormányzati intézmények dolgozói, azóta több alkalommal előfordult. Először tavaly ősszel, majd idén nyáron ismét nem tudták a dolgozók bérét kifizetni.

K. Imre az elveszített 2019-es választás után lényegében visszavonult a közélettől, egészségi állapota megromlott. Megyei közgyűlési mandátumát tartotta meg a szeptember végén záruló ciklusban.