„Csak a bosszú, a lejáratás”

„Csak a bosszú, a lejáratás”

(Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Olyan ezer szavazatot vásárolhattak, pár millióból meglett nekik a fideszes polgármester – mondja egy megszólalónk Balmazújvárosban, ahol az októberig hivatalban lévő független településvezetőt éveken át mindenben akadályozták a fideszes képviselők, vagy, ahogy a helyiek hívják őket, a „blokkoló hatok”, gyakorlatilag csődbe juttatva saját településüket. Riport a Hajdú-Bihar megyei városból, ahol sokan félnek a fideszes nagyuraktól, de egyre többen vannak, akik hajlandók szembefordulni a hatalommal.

A temetkezési vállalat belvárosi hirdetőtáblája előtt szinte mindig álldogálnak néhányan. Könnyen alakulnak ki beszélgetések: ki ismerte a gyászjelentéseken szereplőket, kinek anyja, apja, lánya, fia volt az elhunyt. Onnan már csak egy lépés a hétköznapi élet többi ügyes-bajos dolgának megvitatása. Ottjártunkkor például nem kisebb ügy merült fel a hirdetőtábla előtt, mint hogy az önkormányzati intézmények dolgozói hónapok óta nem kapnak fizetést. – Sajnálom szerencsétleneket, mindennap bemennek, húzzák az igát hétről hétre, fizetség meg nem jár nekik. Amúgy is olyan soványka az a pénz, nem is tudom, miből húzzák ki június óta – jegyzi meg egy fiatalos nyugdíjas hölgy. Egy kortársa megerősíti: – Beszéltem egyikükkel, gondolhatod, milyen bajban vannak! Közeleg az iskolakezdés, miből vegyenek a gyereknek tornacipőt, füzetet? De tudod, mit mondok? Hamarosan mi is bajban lehetünk! Gondolj bele, ha lassan mind felmondanak, ki intézi majd a hivatali ügyeket? Majd vinnéd a kisunokát a bölcsibe, oviba, de nem lesz óvónő, aki foglalkozna velük!

Egy idősebb úr az ügy hátterét is tudni véli: – Ezek a fideszes képviselők azt hiszik, büntetlenül szórakozhatnak több száz ember megélhetésével? Azt hiszik, az emberek hülyék, és nem látják, kik állnak a háttérben? Semmi nem számít ezeknek évek óta, csak az, hogy keresztbe tegyenek a polgármesterünknek! Egy a cél: bedönteni a várost, mindegy, milyen áron! Politikai maffia kormányzati segédlettel! Erről van itt szó, kérem szépen! (Cikkünk megjelenése után jelezte a kormány, szeptemberben fizet – a szerk.)

• Miért nincs pénze az önkormányzatnak?
• Miket állítottak a választások előtt az idős szavazóknak, mi történik, ha nem a Fidesz nyer?
• Ki a térség fideszes ura?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 29-ig kapható 2024/34. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!