Balmazújváros egy összegben megkapja az elmaradt állami finanszírozást

Balmazújváros egy összegben megkapja az elmaradt állami finanszírozást

A balmazújvárosi vasútállomás (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balmazújváros szeptemberben egy összegben megkapja az április óta felfüggesztett támogatását – tudta meg az Index.

Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára levélben tájékoztatta Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármesterét arról, hogy az április óta felfüggesztett finanszírozási összeget egy összegben megkapja.

Mint írta, a polgármester augusztus 9-én kelt levelében tájékoztatta a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletének elfogadásáról, és egy későbbi, augusztus 14-én kelt levelében a 2023. évi zárszámadási rendeletének elfogadásáról is. Tehát a város önkormányzata teljesítette jogszabályi kötelezettségét, és a minisztérium álláspontja szerint minden akadály elhárult a támogatások szeptemberi, egy összegű folyósítása előtt. Az önkormányzati államtitkárság a levelében azt javasolja a polgármesternek, hogy vegyen fel naptári éven belül lejáró folyószámlahitelt, amely a szeptemberi kifizetésig megoldást jelenthet az önkormányzat fizetési problémáira.

A Magyar Hang balmazújvárosi riportját és az ügy hátterét itt olvashatja. Mint megírtuk, az októberig hivatalban lévő független településvezetőt éveken át mindenben akadályozták a fideszes képviselők. A városban sokan félnek a fideszes nagyuraktól, de egyre többen vannak, akik hajlandók szembefordulni a hatalommal – írtuk.

Az önkormányzat mintegy 400 munkavállalója, többek között a hivatal, az óvoda, a bölcsőde, az idősek otthona dolgozói májusban kaptak utoljára fizetést. Az indok: az önkormányzatnak nem készült el határidőre az éves zárszámadása, így a minisztérium nem utalt. Miért nem készült el? Mert a képviselő-testület fideszes és Fidesz-közeli tagjai, név szerint: Béke Imréné, Ferenczi Mária, Gacsályi Ibolya, Dobi Sándorné, Tóth Attila és Oláh János Pál, a „blokkoló hatok”, ahogy a városban sokan emlegetik őket, minden létező módon akadályozták annak elfogadását.