Uszoda helyett feneketlen kutat építettek Balmazújvárosban

Uszoda helyett feneketlen kutat építettek Balmazújvárosban

Félbemaradt építkezés (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Hiába adott kétszer is 500 millió forintot az állam Balmazújvárosnak uszoda építésére, abból csak torzóban maradt feneketlen kutat tudtak összetákolni. A rikító narancssárgára mázolt épületben ottjártunkkor közel egy méter magasan állt a talajvíz. A sok sebből vérző beruházásba a város belerokkant, a balhét a költségvetési csalással megvádolt volt fideszes alpolgármesterrel vitethetik el. Az ügy kényes, egyedül a Magyar Hang újságírója vett részt az ügy első bírósági ülésén.

Malterszagot keresek. Oldott cement- és mészszagot, ami építkezésen jóleső frissességgel járja át az ember orrát. Szaglászom a medencetérben, a malterfoltos, koszos lépcsőházban, az alagsorban. Szagolom a kezem is, amivel megfogtam a jéghideg, malteres korlátot. Hiába. Szégyellem magam, amikor eszembe jut: a malternek, betonnak csak frissen van szaga. Az a buké, amit a félbemaradt balmazújvárosi uszodaépület sötét alagsorában érzek, egészen más: hideg és állott. A talajvíz bűzlik.

Ott vagyok, ahol nem lenne szabad: egy félbehagyott épületben – ilyen állapotban építési terület –, amire az állam kétszer adott 500 millió forintot, belőle mégis csupán egy durván félkész torzóra futotta: küszöb híján olyan ajtót sem sikerült építeni, amit be lehetne zárni. Pedig állítólag 300 millió körüli összeget elvertek a beruházásra. Csodálkozom, hogy nem lopták szét a bent maradt építőanyagot. A lényeg: Balmazújvárosban nem uszodát, hanem óriási feneketlen kutat építettek, amibe ráadásul belerokkant a város. Ha nem látnám a saját szememmel, nem hinném el, hogy ez tényleg feneketlen kút: a pincében 6 lépcsőfok van víz alatt – ez majdnem egyméteres vízállás –, az alján munkavédelmi sisak mered, a felszínen habarcsfoltok úsznak. A kezem malteros, a víz szutykos, a balmazújvárosi uszodaügy pedig olyan undorító és mocskos, mint a város közélete. 

Az ügyben bírósági eljárás zajlik a Debreceni Járásbíróságon. K. Imrét, Balmazújváros korábbi fideszes alpolgármesterét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják. A történet gyökerei azonban a korábbi városvezető, Veres Margit polgármesteri időszakára nyúlnak vissza. Ő az, akit a hírekből ismerhetnek: vesztegetés elfogadása miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélték, de nem kezdte meg büntetése letöltését; és elveszítette városvezetői tisztségét is. A vádirat szerint 2016-ban, az ő regnálása idején kapott Balmazújváros önkormányzata 500 millió forint állami támogatást a Belügyminisztériumtól (BM) uszoda építésére. A pénzt még abban az évben átutalták, és 2017 végéig kellett volna felhasználni. Önmagában ez a tény rohamtempót feltételez, el is kezdett kinőni a földből a rikító narancssárga színűre festett létesítmény a strand és a felújított stadion közötti részen. Ez egy mocsaras terület, nem könnyű rá építkezni, és mint az uszodának szánt épület mutatja: nem sikerült a szigetelését megoldani.

• Milyen büntetést ajánlott a volt kormánypárti alpolgármesternek az ügyészség a költségvetési csalás beismerésére?
• Miért követelte vissza a Belügyminisztérium az uszodára megítélt támogatást?
• Mit szeretett volna elérni Veres Margit, egy másik ügyben elítélt volt polgármester a Belügyminisztériumnál?
• Hány százalékos készültséget állapítottak meg az uszodánál a szakértők?
• Hogyan értek véget a fideszes kegyelmi idők Balmazújvároson?
• Mi történt K. Imrével a 2019-es választási vereség után?
• Milyen fontos embereket hallgat meg a bíróság a következő tárgyaláson?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 27-ig kapható 2024/12. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!