Bukott a kormány az EU Bíróságán az árstop miatt

Bukott a kormány az EU Bíróságán az árstop miatt

Spar élelmiszerüzlet a XIV. kerületben Zuglóban. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Lapis Renáta)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió Bírósága azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson – a döntést csütörtökön közölte a luxemburgi testület. Az ítélet a Spar indítványa alapján született – emlékeztetett a Hvg.hu –, a kereskedelmi lánc a magyar bíróságon támadta meg annak a büntetésnek a jogosságát, amelyet a hatóságok azért róttak ki rá 2023 májusában, mert egyik vidéki üzletében nem találták megfelelőnek néhány árstopos áru raktárkészletét. A magyar bíróság fordult ezt követően az Európai Bírósághoz.

A testület ítéletében most azt állapította meg, hogy a kormányrendelet sérti a szabad versenyt. Azon kötelezettség ugyanis, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket hatósági áron és meghatározott mennyiségben árusítsanak, megakadályozza a kereskedőket abban, hogy gazdasági megfontolások alapján szabadon határozzák meg eladási áraikat és az általuk értékesíteni kívánt mennyiségeket. A Bíróság Magyarország arra alapított érvét is vizsgálta, hogy e korlátozást az infláció elleni küzdelem és – a megfizethető árú alapvető élelmiszerekkel történő ellátás biztosítása révén – a hátrányos helyzetben lévő fogyasztók védelme indokolja. Az EU Bírósága megállapította, hogy még ha feltételezzük is, hogy a kormányrendelet alkalmas e célok megvalósítására, a benne foglalt intézkedések nem arányosak. Ez alapján a bíróság kimondta, hogy a rendelet és a benne szereplő szankció szembemegy az uniós rendelettel.

Az árstopot 2022 elején vezette be a kormány több alapvető élelmiszer esetében, az akkori szabály alapján a termékeket csak a 2021 októberi áron lehetett értékesíteni. Az eredetileg három hónapra tervezett intézkedést az időközben elszabadult infláció miatt végül másfél évig tartották érvényben, ami jelentős zavart okozott a kiskereskedelemben. Az árstopos termékkörök ára ugyanis jóval alacsonyabb volt hasonló piaci élelmiszerekével összehasonlítva, ami jóval nagyobb keresletet generált, amiatt a termékek gyakran hiányoztak az üzletek polcairól. Ezért döntött úgy 2023 elején a kormány, hogy azt várja el a kereskedőktől, hogy dupla készlettel várják a rohamot, ennek az intézkedésnek a jogosságát vitatta a kereskedőlánc. Az árstopot végül 2023 júliusában szüntette meg a kormány azzal, hogy az aktuális beszerzési árnál magasabb áron továbbra sem lehetett értékesíteni az érintett termékeket. Ez a rendelet idén júliusban veszítette el hatályát, vagyis valójában most ért véget teljesen az árstop.

Az EU Bíróság döntése alapján az állásfoglalást kérő Szegedi Törvényszék a Spar számára kedvező döntést hozhat, ez alapján pedig a többi érintett kereskedő is kérheti büntetései eltörlését. A kormányinfón Gulyás Gergely miniszter az Európai Bíróság döntésére reagálva úgy fogalmazott: az árstop jó intézkedés volt, egy konkrét ügyre vonatkozott, de ennek már nincs jelentősége.

A Spar a döntés után kiadott közleményében úgy fogalmazott: „Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének. (...) A SPAR Magyarország mindenkori célja, hogy polcain a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez. Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”