Rámszámolás – Kritika az RTL-es Sztárboxról

Rámszámolás – Kritika az RTL-es Sztárboxról

Sztárbox (Fotó: RTL)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

RTL, sztárok, celebek, youtuberek, tiktokerek, erőltetett beszélgetések, túljópofáskodás, kínosan dallamtalan live show, Bicskéig meghosszabbított, végtelen ciklusban futó reklámblokkok – a médiakritikus előre nyalja a tíz ujját, hogy micsoda szétcincálás lehetősége forog fenn, alázáscsimborasszó, vitriolcunami, gigantikus kultúrfetisiszta boomerkedési sansz! Csakhogy van itt egy kis bibi. Tudniillik, de erről később.

Itt most az a rész akart volna jönni, csak hogy szemhunyásnyira felvillantsam a cikkmegszületések rögös útjának elkerülő szakaszait, miszerint szárazon hozom a Sztárbox magyarországi történetét a Wikipédiáról, és némi idézést követően megjegyzem, hogy mindez érdektelen, mert…, csakhogy az ötlet kútba van esve, mivel nincs mit idézni. A honi Sztárbox ugyanis nem hagyott efféle mély nyomokat az internetben. Sebaj, B terv.

A B terv szerint pedig most az a rész jönne, hogy annak rendje-módja szerint végigmegyek az első adáson a főcímtől a zárásig, Csobot Adél nyafogásától a kötelező Kokón és Wellhellón át a most induló új műsorok nyögvenyelős promóciójáig, plusz Majka, aki egyébként önnön, „bármit megtehetek”-pillanatnyi valóságérzékelésében kifejezetten vicces és szórakoztató, csakhogy semmi értelme, mert lásd, mint fent, van itt egy kis bibi. C terv.

A C tervbe az A tervet próbáltam volna belecsempészni, úgymint Wikipédia, de a bibire az első találat Benjámín Netanjáhú, amin azért picikét elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen akár, illetve Bibi Blocksberg és a varázsgömb, bár ezt nem kattintottam le, így simán előfordulhat, hogy nem az, aminek elsőre tűnik, hanem Netanjáhú politikai pályafutásának összefoglalása. Aztán mégis lekattintottam, és a Bibi Blocksberg és a varázsgömbről a Wiki annyit mond, hogy eredeti címe Bibi Blocksberg, valamint, hogy egész estés német film, amit Németországban 2002. szeptember 27-én mutatták be. Okés, nyugalom, leálltam. Szóval D terv. Na, az nincs.

Húztam, halasztottam, de ki kell mondanom, hogy nekem bejött. Már a három óránál is többre terpeszkedő produkció néhányszor kettő és párszor másfél perce, úgymint menetek, valamint a felkészülések négy-öt mélyen bölcs igazsága – amelyek tényleg az ökölvívásról szóltak. Ez a nagy rakás sz*r, ahogy gondoltam előtte, de már nem, fenébe, muszáj megint színt vallanom, tehát, izé, khm, mindegy, innen nincs hova hátrálni: a Sztárbox értékeket hordoz. Nők és férfiak, küzdősportilag civil honfitársaink elképesztő erőfeszítésekkel készülnek a mérkőzéseikre, s hol összeomlanak, hol legyőzhetetlennek vélik magukat, de mindkettőből talpra állnak, vagy nem, hogy aztán a számomra tetőponton, amikor a végül brutális kiütéssel diadalmaskodó Miller Dávid arról mesélt, az utóbbi években szinte kizárólag totális ürességet és a lét teljes értelmetlenségét érezte, amit a mindennapi kőkemény edzések pucoltak ki belőle, csak azért nem érzékenyültem el megértő könnybelábadásig, mert nem egyedül ültem a televízió előtt. Vagy az ötvenkét esztendős Noszály Sándor egykori teniszező, itt nehézsúlyú ökölvívó, akiért úgy izgultam, mintha nekem kellett volna ringbe szállnom – ezt sem gondoltam volna például, hogy létezhet ilyen generációs kötelék, és hogy épp ez a műsor hozza majd felszínre, de ilyen a boksz, hogy a legelcsépeltebb okosságot biggyesszem ide. Emberfeletti emberi teljesítmények, ami paradoxon, és mégis, csak ismételni tudom: ilyen a boksz.

További értékként fel tudom még sorolni a Szegő András legendás újságíróról elhangzott rövid anekdotát, aki kiüttette magát egy profi ökölvívóval, csak hogy élethűen mutathassa be, írhassa meg a KO-élményt. Az RTL-nek ugyanehhez sztárokra, celebekre, youtuberekre, tiktokerekre, erőltetett beszélgetésekre, túljópofáskodásra, kínosan dallamtalan live show-ra, Bicskéig meghosszabbított és végtelen ciklusban futó reklámblokkokra volt szüksége, miközben a KO-t nem a csatorna, hanem az éjszakába nyúlóan képernyő elé kényszerített néző élte át. Hiába, a gyorsuló világunkkal együtt gyorsuló médiavilág fejlődése töretlen.

RTL – Sztárbox, 2024. szeptember 1.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/36. számában jelent meg szeptember 6-án.