Százezres tömeg tüntet Tbilisziben, Orbánt is kifütyülték

Százezres tömeg tüntet Tbilisziben, Orbánt is kifütyülték

Tüntetés Tbilisziben 2024. október 28-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Százezeres tömeg gyűlt össze Grúzia fővárosában hétfő este, a vasárnapi választás manipulálása ellen tiltakozva – jelentette tudósítónk a helyszínről. Orbán Viktor is Tbiliszibe utazott, a tüntetők kifütyülték.

Orbán Viktor a Facebook-oldalára a délutáni órákban rakott ki egy fotót, ahogy a grúz fővárosba érkezett. Mint írta, „a hétvégi választás után első kormányfőként látogatok Georgiába, egy konzervatív, keresztény és Európa-párti országba”. Később tudósítónk arról számolt be, hogy a fő tüntetéstől ötven méterre tárgyalt valakivel a magyar miniszterelnök a Marriott Hotelben.

A tüntetés békés, ennek ellenére már könnygázt is bevetettek a rendőrök és több embert elvittek – jelentette tudósítónk. Hozzátette, Orbánt felismerték és kifütyülték a dühös tüntetők, ahogy távozott a Mariottból. A szálloda egy saroknyira a van a parlamenttől, ami előtt a tüntetés folyik, az emberek jelentős része a hotel előtti Rustaveli sugárúton érkezett a helyszínre.

Mint megírtuk, Orbán Viktor már a szavazatok 70 százalékának összeszámolása után gratulált a Grúz Álom pártnak, hétfőn pedig el is látogatott az országba, holott az EU még hivatalosan nem ismerte el a grúziai választások eredményét. Sőt, Az Európai Bizottság és Josep Borrell külügyi főképviselő közös nyilatkozatban emlékeztetett az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) által vezetett Nemzetközi Választási Megfigyelő Misszió előzetes megállapításaira és következtetéseire. 

Grúzia, mint az ismeretes, feltételekkel kapta meg egy éve az uniós tagjelölti státuszt, a csatlakozási folyamatot azonban idén nyáron az EU felfüggesztette, mivel a grúz kormány a saját polgárainak jogait korlátozó jogszabályokat fogadott el. Mint ismeretes, Grúzia államfője, Szalome Zorubasvili bejelentette, hogy nem fogadja el a választási eredményeket, és felszólította az állampolgárokat, hogy vonuljanak az utcára, miután az ellenzék szerint a kormánypárt csalással nyerte meg a szombati választásokat. Eközben Grúzia miniszterelnöke, Irakli Kobakhidze üdvözölte az „elsöprő választási eredményt”, és visszautasította a szavazathamisításra és erőszakra vonatkozó vádakat.

A magyar kormány gratulál a grúz kormánypárt győzelméhez, illetve ahhoz, hogy fel merik vállalni a nemzeti érdek képviseletét, a békepártiságot a szuverenitás és a családok védelmét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben. A tárcavezető arról számolt be: a dél-kaukázusi országban hétvégén rendezett választásokon a Grúz Álom egyértelmű győzelmet aratott 53-54 százalékos eredménnyel, míg a második helyen végzett párt 17-18 százalékos ért el. „A kormányzó párt a szuverenitás és a családok védelmére alapozza politikáját, politikájával a nemzeti érdekeket akarja érvényesíteni, és egyértelműen kiáll a béke, a konfliktusok békés rendezése mellett” – mondta. „Brüsszelből más eredményt vártak, illetve más eredményt képzeltek el. Brüsszelből a liberális pártok győzelméért szorítottak, azon pártok győzelméért, amelyek kevésbé béke-, család- és szuverenitáspárti politikát helyeznek a tevékenységük középpontjába” – folytatta. Majd emlékeztetett, hogy a georgiai kormány a választás előtt törvényt fogadott el a szuverenitás és a családok védelméről, amiért szintén rendkívüli támadásokat kapott Brüsszelből. „De most aztán a liberális mainstream és Brüsszel csapatai megindultak, hiszen nincsen új a nap alatt. Most már tudjuk a saját példánkból is, hogy ha egy országban nem a liberális pártok nyerik a választást, akkor onnantól kezdve a demokrácia azonnal veszélyben van, nem működik. A liberális mainstream és Brüsszel szerint demokrácia csak azokban az országokban van, ahol a liberálisok nyernek” – vélekedett. Valamint hozzátette, hogy ez a fajta támadás Magyarország számára már sajnos ismerős. Szijjártó Péter ezután gratulált a georgiai kormánypárt győzelméhez. „Gratulálunk nekik, hogy fel merik vállalni a nemzeti érdek képviseletét, a szuverenitás és a családok védelmét, a békepártiságot” – húzta alá. Illetve kifejtette, hogy a kormány a jövőben is a stratégiai együttműködés további építésén fog dolgozni Georgia és Magyarország között a kölcsönös tiszteletre és a kölcsönös előnyökre alapozva. „Beruházásvédelmi megállapodásunk lassan hatályba lép, ezt nemrégiben írtuk alá, ez pedig megnyitja a lehetőséget arra, hogy újabb és újabb gazdasági ágazatokban építsünk ki előnyös együttműködést” – közölte.