Az EU aggódik Orbán grúziai látogatása miatt

Az EU aggódik Orbán grúziai látogatása miatt

Fellobogózva. (Forrás: Lukács Csaba/Magyar Hang) 

Orbán Viktor már a szavazatok 70 százalékának összeszámolása után gratulált a Grúz Álom pártnak, hétfőn pedig el is látogat az országba, az EU még hivatalosan nem ismerte el a grúziai választások eredményét. Sőt, Az Európai Bizottság és Josep Borrell külügyi főképviselő közös nyilatkozatban emlékeztetett az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) által vezetett Nemzetközi Választási Megfigyelő Misszió előzetes megállapításaira és következtetéseire. Ezek szerint a választás napja általában jól szervezett és szabályosan lebonyolított volt, de feszült környezet jellemezte.

A sorokból kitapintható az is, hogy Brüsszelben attól tartanak: a magyar miniszterelnök, mint az EU Tanácsának soros elnöke, idő előtt legitimálja az oroszbarát grúz vezetést. Munkatársunk, Lukács Csaba a helyszínen tartózkodik, s azt jelentette (lásd képünkön), hogy Tbilisziben már fellobogózták az óvárost Orbán Viktor látogatásának tiszteletére.  

A jelentésben, ahogy azt a hvg.hu hírül adta, rögzítették, hogy a kampányban továbbra is széles körben elterjedtek „a szavazókra, különösen a közszférában dolgozókra nehezedő nyomásról szóló” információk, amelyek kétségeket vetnek fel azaz kapcsolatban, hogy „egyes szavazók képesek-e a megtorlástól való félelem nélkül leadni szavazatukat.”

„Felszólítjuk Grúzia Központi Választási Bizottságát és más illetékes hatóságokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek a választási szabálytalanságok és az azokkal kapcsolatos állítások gyors, átlátható és független kivizsgálására és elbírálására” – áll a nyilatkozatban, hozzátéve, hogy a szabálytalanságokat tisztázni és orvosolni kell, mert ez szükséges lépés a választási folyamatba vetett bizalom újraépítéséhez.

Nem sokkal azt követően, hogy Orbán tbiliszi útjáról is megjelentek az információk, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en jelentette be, hogy a november 7-i, budapesti informális EU-csúcs napirendjére tűzi a grúziai helyzetet és „meghatározza a következő lépéseket Grúziával való kapcsolatunkban”.

Grúzia, mint az ismeretes, feltételekkel kapta meg egy éve az uniós tagjelölti státuszt, a csatlakozási folyamatot azonban idén nyáron az EU felfüggesztette, mivel a grúz kormány a saját polgárainak jogait korlátozó jogszabályokat fogadott el. 

Mint ismeretes, Grúzia államfője, Szalome Zorubasvili bejelentette, hogy nem fogadja el a választási eredményeket, és felszólította az állampolgárokat, hogy vonuljanak az utcára, miután az ellenzék szerint a kormánypárt csalással nyerte meg a szombati választásokat. Eközben Grúzia miniszterelnöke, Irakli Kobakhidze üdvözölte az „elsöprő választási eredményt”, és visszautasította a szavazathamisításra és erőszakra vonatkozó vádakat.