Brutális megszorítás a Volkswagennél

Brutális megszorítás a Volkswagennél

A Volkswagen wolfsburgi irodaépülete (Fotó: MTI/EPA/Rainer Jensen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tíz németországi gyárából háromnak a bezárása, a bérköltségek 18 százalékos csökkentése és gigantikus elbocsátás – ezt a Volkswagen németországi üzemi tanácsának vezetője, Daniela Cavallo mondta az autóipari óriáscég drasztikus költségcsökkentési terveiről a Bild tudósítása szerint.

Cavallo a munkavállalóknak tartott beszédet. Ez alapján a német lap azt is írja, hogy a maradék hét gyárban is jelentős létszámcsökkentéseket tervez a VW, de az igazgatóság tervei között szerepel a bérek csökkentése, valamint egész részlegek külföldre kiszervezése is.

A Volkswagen mintegy 120 ezer embert foglalkoztat Németországban, ennek felét a központi üzemben, Wolfsburgban. A több tízezres elbocsátás mellett Cavallo szerint a VW megmaradt dolgozóinak 10 százalékkal csökkentenék a fizetését, és a következő két évben sem adnának béremelést, valamint elvennék a jelenlegi havi 167 eurós kollektív bónuszt is, továbbá a 25 és 35 éves munkaviszony után járó bónuszt is. Ez mintegy 18 százalékos bércsökkenést jelent.

A Volkswagen konszern mélyen válságban van: szeptemberben az igazgatótanács megszüntette a több mint 30 éve érvényben lévő munkahelyvédelmi rendszert. Az elbocsátásokra a jövő év közepétől lenne lehetőség.