Orbán Viktor egyből Grúziába látogat hétfőn

Orbán Viktor egyből Grúziába látogat hétfőn

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Irakli Kobahidze georgiai kormányfőt a Karmelita kolostorban 2024. április 25-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor hétfőn Grúziába látogat – írta meg vasárnap délután a Bloomberg. A lap szerint a grúz miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy a magyar miniszterelnök a tervek szerint hétfőn érkezik Tbiliszibe, de további részleteket nem közölt a látogatás céljáról vagy napirendjéről. A magyar kormány nem válaszolt a lap megkeresésére, ugyanakkor a grúz kormány sajtófőnöke, Misha Peikrishvili megerősítette a látogatás tényét a Magyar Hangnak is.

A gazdasági lap kiemelte: az Európai Unió soros elnökségét betöltő Orbán Viktor már akkor gratulált a Grúz Álom kormánypártnak az X közösségi médiaplatformon az elsöprő győzelemhez, amikor a szavazatokat még meg sem számolták. A kormánypárt győzelmét beárnyékolja, hogy a civil megfigyelők szerint a közzétett eredmények „nem tükrözik Grúzia polgárainak akaratát.”  Az ellenzéki pártok vasárnap közölték, hogy nem fogadják el az eredményeket, képviselőik nagy része nem veszi át a parlamenti mandátumot, és tiltakozásra szólítottak fel.

Vsaárnap késő délután Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Georgiában (Grúzia) október 28-29-én. A médiaértesülések szerint Irakli Kobakhidze miniszterelnök hívta meg magyar kollégáját, és a delegációban részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is. Négyszemközti, majd plenáris tárgyalásokra kerül sor, ezt követően Irakli Kobakhidze és Orbán Viktor közös sajtónyilatkozatot tesz. 

A grúziai választásról szóló helyszíni tudósításainkat ITT és ITT olvashatja.

Címkék: Orbán Viktor, Grúzia