Vitézy Dávidnak újabb ötlete támadt

Vitézy Dávidnak újabb ötlete támadt

Vitézy Dávid (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A betédíjas palackvisszaváltási rendszerről osztotta meg gondolatait a Facebookon Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom fővárosi frakcióvezetője.  Fontosnak tartja a szelektív hulladékgyűjtést, de szerinte bőven van mit tenni a rendszer fejlesztése érdekében.

Bár a rendszert a MOHU működteti, de a fővárosnak is van szerepe, ezért a közgyűlés jövő szerdai ülésére két témában nyújt be javaslatot a Podmaniczky Mozgalom részéről. Először is a forgalmasabb köztéri kukák mellé olcsó és egyszerű palacktartók elhelyezését javasolja, hogy a kidobásra ítélt, de visszaváltható palackok ne a kukákban végezzék. Arra hivatkozik, hogy számos európai városban működik a rendszer, ahol a visszaváltható palackokat a kukán kívül lehet elhelyezni, majd innen azokat aztán könnyedén össze tudják szedni a palackgyűjtők. Erre már csak azért is szükség  lenne, mert jelenleg a kukákban lévő visszaváltható palackok összegyűjtése szabálysértésnek minősül, akár 65 ezer forintig terjedő bírsággal. Ha megvalósul az ötlet, akkor az érintettek elkerülhetik a szabálysértési bírságot, és nem kell a kukákban turkálni, a szemetet szétszórni.

Emellett azt javasolja, hogy 24 órás RePontok telepítsenek az erre alkalmas közterületeken. A Budapesten keletkező visszaváltható palackok zökkenőmentes visszavételét jelenleg kizárólag az üzletek belterében nyitvatartási időben működő RePontok biztosítják, de ez nem tartja elégnek a fővárosi képviselő. Mindössze 2 darab 0-24 óra között nyitva tartó visszaváltóhelyről van tudomása: egy bevásárlóközpont mögött és egy benzinkúton.