Grúzia: 53 százalékkal nyert a kormánypárt, sokan csalásról beszélnek

Grúzia: 53 százalékkal nyert a kormánypárt, sokan csalásról beszélnek

Szavazás Grúziában 2024. október 26-án. (Fotó: (Fotó: Beliczay László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kedvező exit poll mérések után jókora hidegzuhany érte Grúziában az ellenzéket, miközben a szavazatok nagy részének megszámolása után kiderült: a 12 éve kormányzó Grúz Álom egyedül megszerezete a szavazatok relatív többségét. Vasárnap délben, a szavazatok 97 százalékának megszámolása után (lényegében csak a külföldi szavazatok egy része van hátra) a kormányzópárt közel 53 százalékon áll, és a parlamenti küszöböt átlépő négy ellenzéki formációnak összesen 38,4 százaléka van.

Reggel, amikor első vendégként beültünk egy akkor kinyitott kávézóba, a láthatóan elkeseredett pincérlány azzal fogadott: „elcsalták a választásokat, ebben az országban nincs remény”. Ezt emelte ki a magyar aHanghoz hasonló grúz civil szervezetek koalíciójának, a „My vote” missziónak jelentése is – ők közel kétezer választási megfigyelőt delegáltak, így jelen voltak az összes szavazókörben, és 133 mobil csoport is figyelte a szavazás körülményeit. A jelentés így végződik: „a választás napján alkalmazott csalási módszerek, valamint a választói akarat példátlan befolyásolása és az erőszak tényei alapján úgy véljük, hogy a Központi Választási Bizottság által közzétett előzetes eredmények nem tükrözik Grúzia polgárainak akaratát.”

Szerintük a szombati választás súlyos és jelentős jogsértések közepette zajlott. A nap végére világossá vált, hogy egy összetett választási csalási tervet dolgoztak ki, amelynek megvalósításához olyan módszereket alkalmaztak, mint az ellenőrző rendszer megzavarása, a megfigyelők akadályozása a választók azonosításának megfigyelésében. A nap első felében két vagy több szavazólapot adtak át tömegesen a választóknak. Voltak olyan esetek is, amikor a szavazólapokat úgy adták át, hogy azon eleve rajta volt a kormánypárt javára leadott szavazat. Gondok voltak a szavazáson résztvevő emberek megjelölésével is – ez egyébként arra szolgál, hogy egy ember csak egyszer tudjon szavazni, ezért a hüvelykujját bekenik egy színtelen folyadékkal, amely ultraibolya sugarak hatására fluoreszkál, így elméletileg nem tud kétszer szavazni.

A civil szervezet megjegyzi: a választások előtt a hatóságok tömegesen kobozták el a személyi igazolványokat az emberektől, és ezek újra felbukkantak a szavazás napján, „bérbeadva” más személyeknek, akik ezekkel szavaztak. A nap folyamán példátlan nyomást gyakoroltak az ellenőrző szervezetek képviselőire. Voltak fizikai támadások, szóbeli bántalmazások, megfélemlítés, a szavazókörökből való indoklás nélküli kitiltás. A legtöbb esetben lehetetlen volt megfigyelni a szavazási folyamatot. Néhány esetben még a megfigyelők evakuálására is szükség volt. Voltak olyan helyzetek, amikor a rendőrség is részt vett a megfigyelők kiutasításában. Sok szavazókörben a kialakult környezet lehetetlenné tette a választási folyamat megfigyelését. Az újságírók is erőszakos támadások áldozatai lettek. Ez azt a célt szolgálta, hogy ne derüljenek ki csalási módszerek, és a nyilvánosság ne kapjon tájékoztatást ezekről a tényekről.

A szavazás napján a szavazóhelyiségekben és azok környékén illetéktelen személyek jelentek meg, akik különösen agresszívak voltak mind a választókkal, mind a megfigyelőkkel szemben – mi is tapasztaltunk egy ilyen esetet az egyik fővárosi körzetben, ahol egy ott tébláboló agresszív ember vélhetően káromkodni kezdett nekünk, meglátva a kitűzőnket. A civil szervezet szerint a kormánypárt ezúttal is bűnözői csoportokat vetett be a választók megfélemlítése érdekében.

A nap folyamán sem a választási adminisztráció, sem a bűnüldöző szervek nem reagáltak a törvénysértés durva tényeire. Egyértelmű volt az a benyomás, hogy a választások manipulálásában részt vevő személyek garanciát kaptak arra, hogy senki sem fogja felvetni a felelősségük kérdését, még akkor sem, bűncselekményeket követtek el. A My vote jelentése arról is ír, hogy a kormánypárt példátlan mozgósítást hajtott végre, és a választók nagy része szó szerint a Grúz Álom túsza lett.

A tapasztalt jogsértések számokban:

● 347 értesítés a jelölés elmaradásának és a jelölés nélküli szavazás tényéről;
● a szavazási titok megsértéséről – 89 bejelentés;
● 341 esetet jegyeztek fel a területen tartózkodó illetéktelen személyek jelenlétéről;
● fizikai konfrontáció/fenyegetés/erőszak – 96 eset;
● 163 esetben korlátozták a „My Vote” megfigyelők megfigyelési jogait.

Egyelőre 244 panaszt nyújtottak be, és 183 feljegyzést került a jegyzőkönyvbe a szavazókörökben észlelt jogsértésekről. Vasárnap este kilenckor beszédet mond a köztársasági elnökasszony (aki egyébként az ellenzéket támogatta ezen a választásokon), és utána komoly tüntetés várható a fővárosban.