Grúz ellenzéki vezető: Nem lesz egy másik Orbán az EU-ban! (Videóval)

Grúz ellenzéki vezető: Nem lesz egy másik Orbán az EU-ban! (Videóval)

Nika Melia, az Akhali párt társelnöke nyilatkozik (Fotó: Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rengeteg szabálytalanság után, magas részvétel mellett zártak az urnák helyi idő szerint este nyolckor Grúziában. Ugyan az országot 12 éve kormányzó Grúz Álom mögött álló milliárdos oligarcha, Bidzina Ivanishvili is győzelmet hirdetett, az ellenzéki televízióállomások az exit poll alapján egész más képet mutattak: ugyan náluk is a kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot, 42 százalékot érve el, a mögötte álló négy nagy ellenzéki erő összesítve ötven százalék feletti eredményt értek el. A választáson a hivatalos tájékoztatás szerint a szavazásra jogosultak 58 százaléka vett részt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az urnazárás után tíz perccel fontosnak tartotta gratulálni Irakli Kobakhidze miniszterelnöknek, azt írva az X-en, hogy „gratulálok a Grúz Álom pártnak az elsöprő győzelemhez a mai parlamenti választásokon. A georgiai nép tudja, hogy mi a legjobb az országnak és hallatták is ma a hangjukat!” Később aztán a szavazókörök hetven százalékának összeszámlálása után a választási iroda arról tájékoztatott, hogy a kormánypárt 53 százalékon áll. Vasárnap hajnalban pedig már azt közölték a BBC szerint, hogy 99 százaléknyi szavazókör összeszámlálása után 54 százalékot kapott a Grúz Álom.

A Magyar Hang kamerája ott volt, amikor a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Koalíció a változásért hívei megtudták az exit poll eredményét, hatalmas üdvrivalgásban törtek ki (ez a pártszövetség egyébként az előzetes mérések szerint a szavazatok 18 százalékát szerezte meg). Utána a koalíció legerősebb tagjának, az Akhali pártnak a társelnökét, Nika Meliát mi is kérdezhettük.

– Mit gondol az eredményről?
– A grúzok tudták, hogy ha előre akarnak lépni, akkor le kell váltaniuk a kormányt. Több millió ember eljött és a változásra szavazott, és még meg sem számolták a 70-80 ezer külföldön leadott szavazatot, ami szintén az ellenzéket erősítik. Szóval az emberek akarata győzött az oligarchák akarata fölött. Ivanishvili a posztszovjet érdekszférában akarta tartani az országot, de az emberek mást szeretnének. Előre akarnak menni a jövőbe, és nem vissza a múltba. Nem volt egyszerű a feladat, mert a kormánypárt és az államhatalom közötti határvonalak elmosódtak – rendőrök, közsztitviselők dolgoztak együtt bűnözőkkel és maffiatagokkal azon, hogy megzavarják a választást, és a Grúz Álom győzzön. Nyomást helyeztek azokra, akik a kormánytól kapják a fizetésüket, hogy „a jó helyre” szavazzanak, de közülük sokan titokban mégis az ellenzékre szavaztak.

– Mi történik akkor, ha a kormánypárt nem fogadja el a választás eredményét?
– Ha egy ilyen rendszerben élsz, mint ami nálunk van, számolnod kell ezzel a lehetőséggel. Ennek ellenére azt gondolom, áttörtük a falat, és holnaptól-holnaputántól nem fogják tudni fenntartani ezt a rendszert. A grúzok tudnak harcolni, a történelem megtanította őket erre. Ivanishvili nem fogja tudni fenntartani azt a hatalmat, amit nem nyert meg.

– Mi lesz Oroszországgal?
– Országunk régóta nagyon nehéz világpolitikai helyzetben van, két tartomány most is orosz ellenőrzés alatt van. Volt egy nagy esélyünk, amikor az Európai Unió a kezét nyújtotta felénk, de a jelenlegi kormány nem élt ezzel a lehetőséggel. Grúzia a civilizált nyugati világ része, és ez a szavazás arról is szólt, hogy az emberek Európát vagy Oroszországot választják. Törékenyek vagyunk a nyugati szövetségeseink nélkül, de amint csatlakozunk az Európai Unióhoz, nagyobb biztonságban leszünk, mint valaha. Történelmi döntést kellett hoznunk ma és az emberek meghozták ezt a döntést.

– Azért az EU-ban is van egy ország, amely Oroszországhoz került igen közel – mi pont onnan jöttünk.
– Nagyon örülök a felvetésnek: Ivanishvilinek az volt a terve, hogy az Európai Unióban ugyanúgy viselkedjen, mint Orbán. Okos ember, akarta az unió előnyeit, de a magyar miniszterelnök példája lebegett a szeme előtt. A választópolgárok áthúzták a terveit, így nem lesz egy másik Orbán Viktor az Európai Unióban.