A rossz idő ellenére sokan szavaznak Grúziában (videóval)

A rossz idő ellenére sokan szavaznak Grúziában (videóval)

Választásra készülnek Grúziában (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eső és a hűvös idő ellenére hosszú sorokban állnak az emberek a grúz főváros, Tbiliszi szavazókörzeteinél a sorsdöntő parlamenti választáson. A szavazókörzetek helyi idő szerint reggel nyolckor nyitottak ki – már ahol sikerült, mert több helyről érkezett jelentés arról, hogy tetchnikai okok miatt a szavazást késéssel tudták csak megkezdeni. Az adatok szerint 776 728 ember vett részt a szavazáson a 3,5 millió szavazópolgárból, jelentősen meghaladva a négy évvel ezelőtti számot: akkor a déli időpontig csak 618 583 ember járult az urnákhoz. A körzetek este nyolckor (magyar idő szerint délután hatkor) zárnak.

A dél-kaukázusi országot 12 éve vezető Grúz Álom párt egy az egyben lemásolta a Fidesz magyarországi kampányát: az ellenzék háborút akar, a békét kizárólag a kormányzó erők tudják garantálni, és az ellenzéki politikusok nyugatról finanszírozott külföldi ügynökök.

A „My Vote” civil szervezet által beszervezett civil választási megfigyelők száznál több szavazókörből jeleztek problémákat: nem ellenőrizték megfelelően a voksolásra jelentkezők személyazonosságát, máshol az elektronikus szavazógéppel voltak problémák, de 38 olyan szavazókör is volt, ahova egyszerűen nem engedték be a civil megfigyelőket. Egy helyen videó készült arról, hogy egy férfi egyszerre egy maréknyi szavazólapot dob az urnába, és az esemény után megverték a videót készítő ellenzéki választási megfigyelőt. Eddig legalább ötven olyan esetről tudnak a civil megfigyelők, amikor egy ember egynél több szavazólapot dobott az urnába.

Fotók: Lukács Csaba

Videó: Beliczay László