Elutasította a BRFK Vadai feljelentését a kormányfő testvérének ügyében

Elutasította a BRFK Vadai feljelentését a kormányfő testvérének ügyében

Vadai Ágnes (Fotó: Vadai Ágnes / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bűncselekmény gyanújának hiányára hivatkozva elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vadai Ágnes feljelentését Orbán Áron ügyében. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint egyértelműen hivatali visszaélés történt, amikor a kormányfő testvére vietnamiak számára intézett vízumügyekben próbált lobbizni hivatalos szerveknél. Orbán Áron ezzel kapcsolatban Héjj Dávid miniszterelnöki biztosnak panaszkodott, az erről szóló hangfelvétel elsőként a Kuruc.infóra szivárgott ki, majd a Telex tárta fel több cikkben annak hátterét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyről szóló határozatban azt írta: „A felbujtás csak akkor állapítható meg, ha a »rábírás« eredményes, azaz ha ennek hatására a felbujtott személy a tettesi alapcselekményt legalább a kísérleti szakaszba juttatta. Az eredménytelen felbujtás – ha az adott bűncselekmény előkészületét a törvény büntetni rendeli – felhívásként, s mint ilyen, előkészületként értékelendő. Ha az előkészület nem büntetendő, azért az eredménytelenül felbujtó általában nem felel. Kivétel ez alól, ha az eredménytelen felbujtást úgy nevezett sui generis bűncselekményként, önálló, befejezett bűncselekmény tettesi alakzatként fogalmazza meg a Btk.

Az interpellációban a telex.hu oldalon megjelent sajtótermék tartalmán, illetve a Legfőbb Ügyész úrnak feltett kérdésen kívül más információ nem található. A rendelkezésre álló adatok alapján nem merült fel annak a gyanúja, hogy Orbán Áron vízumok ügyintézésével kapcsolatban rábírt volna hivatalos személyt arra, hogy a hivatali kötelességét megszegje, hivatali hatáskörét túllépje, hivatali helyzetével egyébként visszaéljen és ezekkel jogtalan előnyt vagy hátrányt okozzon, illetve a bűncselekmény elkövetését megkísérelje. Továbbá az interpellációban foglaltak nem tartalmaznak olyan tényt, adatot vagy információt, amely a Btk. különös részében megjelölt – a fentieken kívül – egyéb bűncselekmény egyszerű gyanúját vetné fel.”

A Demokratikus Koalívió a szombaton kiadott közleményben azt írta, a párt szerint mégis egyértelmű, hogy hivatali visszaélés történt, az ügyészség szerinte pedig azért nem tesz semmit, mert Orbán Áront védi. (A feljelentést valójában nem az ügyészség, hanem a BRFK utasította el.) „Orbán Viktor csak a sajátjai gazdagodásával van elfoglalva, miközben a becsületes magyarok alig jönnek ki a fizetésükből a hónap végére. A DK szerint ezzel Orbán elárulta a magyarokat, egy áruló kormánynak pedig nincs helye Magyarországon” – olvasható a párt közleményében.