Karácsony továbbra is főtanácsadóként számít Gál J. Zoltánra

Karácsony továbbra is főtanácsadóként számít Gál J. Zoltánra

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövőben is főtanácsadóként dolgozik Karácsony Gergely mellett Gál J. Zoltán, ezért pedig havi 1,95 millió forintot kap – derült ki a 444 közérdekű adatigényléséből. Gál már évek óta segíti a főpolgármestert munkájával. Korábban MSZP-s országgyűlési képviselő, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején államtitkár volt, 2021-ben pedig ő volt Karácsony előválasztási kampányfőnöke is.

Az új ciklusban tizenegy önkormányzati főtanácsadót és tanácsadót nevezett ki a Fővárosi Önkormányzat. Gál mellett köztük van a korábbi főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor, aki 1,1 millió forintért ad majd tanácsot önkormányzati ügyekben. A 444 által megszerzett listán van az eddig szintén főpolgármester-helyettesként dolgozó Kiss Ambrus is, méghozzá 1,55 milliós fizetéssel. Karácsony Gergely továbbra is helyetteseként szerette volna foglalkoztatni Kisst, de erre nem tudott kellő támogatást szerezni a többi frakciótól. Magyar Péter külön kihangsúlyozta, hogy a Tisza képviselői nem fogják megszavazni őt. Kiss Ambrust így a hivatal főigazgatójának nevezte ki Karácsony.

Tanácsadókként dolgoznak tovább az LMP-ből és a Párbeszédből, illetve azok vonzáskörzetéből megismert olyan politikusok, mint Jávor Benedek, Kendernay János, Misetics Bálint és Rauschenberger Péter. Jávor eddig a környezetvédelemért, valamint az Európa-politikáért felelt, így lesz ez feltehetően a jövőben is, a fizetése pedig ezért 1,35 millió forint. Kendernay várospolitikai tanácsadóként váltotta korábban az Action for Democracy-t vezető Korányi Dávidot, a jövedelme havi egymillió forint. Misetics Bálint szociálpolitikáért felel, a fizetése 900 ezer forint, a fenntarthatósági tanácsadó Rauschenberger Péteré szintén ennyi.

A Fidesz-frakció mellett dolgozik az Echo Tv és a közmédia korábbi riportere, Bősze Bernadett, neki a jövedelme havi 960 ezer forint. A frakció jogásza 915 ezret keres. A Kétfarkú Kutya Párt és az LMP is alkalmaz 1-1 jogászt a fővárosban, ők 750 ezret kapnak.

A korábbi ciklusban 46-an dolgoztak köztisztviselőként az önkormányzatban, Karácsony Gergely szerint most elég lesz ennél kevesebb ember is. Az szmsz-módosításban egyben javasolta, hogy a főpolgármester tanácsadói státuszait csökkentsék 15-re. A jelenleg hatályos szmsz szerint ez 46 fő, abba viszont beletartoznak már a frakciók munkatársai is. Azért, hogy az összes frakció rendelkezhessen legalább egy tanácsadói, illetve adminisztratív státusszal, a főpolgármester növelné a képviselőcsoportok keretét egységesen tíz-tízre. (Eddig a frakcióknak összesen nyolcfős tanácsadói és kilencfős adminisztratív keretük volt. A Fővárosi Közgyűlésben jelenleg hat frakció foglal helyet.)

Karácsony Gergellyel az aktuális számunkban közlünk interjút, ezt itt olvashatják.