Túl az óperenciás tengeren – Balog Zoltán és Novák Katalin interkontinentális útjai

Túl az óperenciás tengeren – Balog Zoltán és Novák Katalin interkontinentális útjai

Novák Katalin és Balog Zoltán az Első Magyar Református Egyház új templomának és közösségi központjának megnyitóján Torontóban 2022. október 30-án (Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Balog-Novák utazási ügy általunk kikért közérdekű adatait elemző Válasz Online-cikk egyik fontos megállapítása szerint Balog Zoltán 2014 és 2018 között Novák Katalin államtitkárral többször tett többnapos külföldi hivatalos utat, mint miniszteri 6 éve alatt az összes egyéb Emmi-államtitkárral együttesen. Balognak az értéksemleges módon lefolytatott, matematikailag alátámasztott vizsgálattal kapcsolatban az „alantas” és a „gusztustalan” jelzők jutottak hirtelen az eszébe a Gulyáságyú Média kérdéseire válaszolva. Nem felvéve a sárdobáló kesztyűt, az alábbiakban egyértelműen bemutatjuk azt is, hogy a Novák Katalinnal, illetve az összes egyéb Emmi-államtitkárral lefolytatott hivatalos utak nemcsak mennyiségi, hanem minőségi tekintetben is különböztek egymástól.

A közelmúltban nyilvánosságra került, hogy Novák Katalin köztársasági elnöksége során Balog Zoltán három utazásra, közülük két, távoli tájakra vezető hivatalos útra is elkísérte őt, 2022. X. 28. és XI. 2. között Kanadába (6 nap), 2023. X. 20. és XI. 4. között pedig Ausztráliába és Pápua Új-Guineába (16 nap). Természetszerűleg felmerül tehát az a kérdés, hogy a fent említett, bizonyított együttutazási tendencián túlmenően kettejük interkontinentális utazási preferenciája Novák Katalin államtitkársága idején is megmutatkozott-e már, azaz hogyan viszonyul egymáshoz a Novákkal, illetve a többi államtitkárral összesen lebonyolított, más kontinenseket célba vevő utak száma.

Balog Zoltán hatéves minisztersége alatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárai voltak Novák Katalinon kívül Czunyiné Bertalan Judit, Soltész Miklós, Hoffmann Rózsa, Kovács Zoltán, Hoppál Péter, Schanda Tamás, Simicskó István, Klinghammer István, Halász János, Palkovics László, L. Simon László, Czene Attila, Szabó Tünde, Hölvényi György, Lengyel Györgyi, Czibere Károly, Doncsev András, Rétvári Bence, Szócska Miklós, Zombor Gábor, Ónodi-Szűcs Zoltán (ha valaki erről a listáról esetleg lemaradt, attól elnézést kérünk), tehát több mint 20 egyéb személy. Mint a közérdekű adatokból kiderült, Balog Zoltán Novák Katalin államtitkárral 4 év alatt 14-szer utazott több napra külföldre, ezzel szemben a fenti, fél bekezdést kitevő államtitkár-sokasággal 6 év alatt összesen 12-szer úgy, hogy sokukkal egyetlen egyszer sem vett részt hivatalos külföldi úton.

Következő lépésként, amennyiben a hivatalos utak köréből kiemeljük az interkontinentális utazásokat, és ismételten tüzetesen áttekintjük és összesítjük a közérdekű adatigénylésekre adott hivatalos válaszokat, az imént említett hivatalos út-aránynál (14:12) még sokkal egyértelműbb különbséget találunk. Míg Balog Novákkal annak 4 évnyi államtitkári működése során 4 alkalommal járt interkontinentális úton, addig a fent hosszasan sorolt, népes államtitkári gárdával 6 esztendő alatt összesen 0, azaz nulla alkalommal, magyarul egyetlen egyszer sem lépte át Európa határait!

A kiadott minisztériumi információ szerint Balog Zoltán miniszter Novák Katalin államtitkárral a következő hivatalos interkontinentális utakon járt:
2014. XI. 1-4. Kína (4 nap),
2014. XII. 2-8. Amerikai Egyesült Államok (7 nap),
2016. V. 8-14. Ghána (7 nap),
2017. VI. 6-11. Kanada (6 nap).

Nem a jelen vizsgálat fókusza, de érdekesség, hogy a 2017-es kanadai út után már Novák köztársasági elnöksége idején vették fel ismét a(z utazási) fonalat, amikor is a korábban említett újabb kanadai, valamint ausztráliai és pápua új-guinea-i utakat tették. Különösen figyelemre méltó, hogy abszolút semmilyen akadályt nem jelentett, hogy az utazások kedvéért Balog Zoltánnak magyarországi református elnök-püspökként mind 2022-ben, mind 2023-ban kényszerűen a hazai református hívektől távol kellett töltenie a reformáció ünnepnapját, október 31-ét!

Visszatérve azonban Balog Zoltán és Novák Katalin minisztériumi hivatalos utazásaira: jelen vizsgálatunkkal ismét bemutattuk, ezúttal az interkontinentális utazások gyakoriságán azt az egyértelmű és tagadhatatlan preferenciát, amivel Balog Zoltán miniszter Novák Katalin államtitkárt választotta útitársul hivatalos, a magyar adófizetők által finanszírozott állami útjai során. Miután ennek a szoros összefüggésnek az okára vagy okaira vonatkozóan mindezideig elfogadható indoklás nem hangzott el válaszként, várjuk a nem alantas és nem gusztustalan, de a jogos össztársadalmi érdeklődést kellően kielégítő magyarázatot.

A szerző orvos, jogász