Ismét egy állami támogatás nélkül készült magyar filmet díjaztak külföldön

Ismét egy állami támogatás nélkül készült magyar filmet díjaztak külföldön

Jelent a filmből. (Forrás: Vertigo Média)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál különdíját hozta el Cibulya Nikol első nagyjátékfilmje, a Holnap meghalok. A forgalmazó sajtóközleménye szerint a független magyar horrorfilm az első és második játékfilmek versenyében indult. A közleményben kiemelik, hogy a film közvetlen állami támogatás nélkül készült – írta meg a Telex.

A misztikus horrorfilm a közlemény szerint egy várandós nő kálváriájáról szól, aki úgy érzi, hogy a következő nap meghal. Cibulya egyébként a Mária Terézia szül című rövidfilmjével nyerte el idén a magyar filmkritikusok díját idén, a Holnap meghaloknak ő volt a forgatókönyvírója is.

A portál emlékeztet arra, hogy nem az első alkalom az elmúlt évekből, hogy olyan magyar filmes alkotást díjaznak nívós nemzetközi filmfesztiválon, amely egy forint állami támogatást sem kapott. Mióta Káel Csaba a filmügyi kormánybiztos, az állami filmtámogatásokat szinte kizárólag politikai kurzusfilmekre és rettenetes színvonalú történelmi filmekre fordítja a kormány, közben szép lassan kivérezteti a szerzői és független filmeseket.

Így az elmúlt két évben Buda Flóra Anna Aranypálmát nyert Cannes-ban rövidfilm kategóriában a 27 című animációs filmjével; Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét Velencében díjazták, míg Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete Pont pedig három díjat is hazahozott Locarnóból. A közös ezekben az alkotásokban, hogy kivétel nélkül állami támogatás nélkül, gyakran külföldi koprodukcióban és saját pénzből készültek, miközben a NER nemzetközi szinten egyáltalán nem jegyzett kurzusfilmjeire milliárdokat költött az állam.

A Holnap meghalok november 7-től lesz látható a magyar mozikban, illetve legközelebb egy spanyol filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel.

Címkék: film, támogatás, díj