Szijjártót már meg sem hallgatják

Szijjártót már meg sem hallgatják

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem hívja meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert sem az Európai Parlament (EP) külügyi, sem nemzetközi kereskedelmi bizottsága, hogy bemutassa az EU Tanács magyar elnökségének programját. 

A Népszava megbízható EU-s forrásoktól származó értesülései szerint a pártcsoportok többségének véleményét tükröző döntések meglehetősen rendkívülinek számítanak, minthogy a soros elnökséget adó ország diplomáciájának vezetője legalább egyszer megjelenik az illetékes bizottság vagy bizottságok előtt. Annak ellenére így van ez, hogy az Unió külügyi- és biztonságpolitikáját állandó főképviselő irányítja, aki mellett egy tagállami külügyminiszter még az elnökségi félév alatt sem rúg labdába.

A Halmai Kataln által jegyzett cikk emlékeztet arra, hogy bár az EP-ben nem lelkesednek azért, hogy hat hónapon át a magyar kormány áll az EU egyik fontos döntéshozó fórumának az élén, a szaktestületek nagy része már meghallgatta vagy ezután fogja meghallgatni az illetékes minisztert az elnökségi prioritásokról. Korábban szó volt róla, hogy egységesen bojkottálnák a találkozókat, de a parlament vezető testülete végül a bizottságokra bízta, hogyan járnak el.

Szijjártó Pétert elvileg szeptember 30-án várták volna az EP külügyi bizottságába, a miniszter azonban lemondta a részvételét, mert Washingtonba utazott az Iszlám Állam Elleni Koalíció ülésére. A Népszava forrásai szerint maga helyett Magyar Levente államtitkárt javasolta, aki a megadott időpontban szintén nem ért rá tájékoztatni a képviselőket. Végül a magyarok Azbej Tristant, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárságának a vezetőjét ajánlották, akit viszont az EP külügyi bizottsága utasított el, mondván: a feladatkörének nincs köze a tárgyalni kívánt témákhoz.

Ilyen előzmények után Szijjártó meghívása ismét előkerült a szaktestület szóvivőinek hétfői ülésén, ahol a többség úgy határozott, hogy mivel a meghallgatást nem sikerült megtartani az elnökségi mandátum elején a magyar kormány megfelelő szintű képviselőjével, a végéhez közeledve nem küldenek újabb levelet a Bem rakpartra. Hasonló döntést hoztak a nemzetközi kereskedelmi bizottságban is, ahol szintén arra jutottak, hogy nem sok teteje van a találkozónak, mivel a magyar EU-elnökség már túljutott a félidején.

Címkék: EU, elnökség, Szijjártó