Aggasztja-e Lázár Jánost, hogy a TV2-nek is külföldi vezetése van?

Aggasztja-e Lázár Jánost, hogy a TV2-nek is külföldi vezetése van?

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János állítása szerint nem emlékszik arra, hogy 2015-ben kierőszakolta az RTL Magyarországnál a vezetőcserét. A Telexhez frissen kiszivárgott hangfelvétel szerint márpedig így történt, ezért távolították el a belgiumi születésű, német-spanyol Dirk Gerkens-t onnan. Mindez ugyanakkor azért is érdekes, mert Gerkens ezt követően a TV2 vezérigazgatója volt.

Lázár János nem emlékszik

A Telex megkeresésére Lázár úgy kommentálta a felvételt: „Erre a konkrét esetre nem emlékszem, de ha így történt, akkor arra büszke vagyok, mert mindig is azt vallottam, hogy az lenne a jó, ha a hazánkban működő külföldi cégek minél inkább magyar vezetőket alkalmaznának”.

A kétezertízes évek közepén az RTL-re szabott reklámadótól volt hangos a sajtó, a kormány pedig mindenáron igyekezett valahogy betenni a kereskedelmi csatornának. Simicska Lajos nagyvállalkozó pedig később egyenesen arról beszélt, hogy a kormányzati vezetés szerette volna megvásárolni az RTL Klubot. Ez nem sikerült, az RTL Híradója pedig a reklámadó bevezetését követően elkezdett beszámolni a legtöbb kormánykritikus hírről. Az elmúlt időszakig a csatorna láthatólag szabadon működhetett, de az RTL.hu stábjának menesztését sokan összekötötték a 4iG-vel kötött stratégiai szerződés hírével. A hivatalos kommunikáció viszont arról szól, hogy a hírportál működése nem volt üzletileg fenntartható.

Gerkens végül 2019 áprilisában távozott közös megegyezéssel a TV2-től. Önálló aláírói jogkörétől viszont már menesztése előtt megfosztották.

Hívhatjuk megegyezésnek

A kiszivárogtatott felvételen az RTL Group társ-vezérigazgatója, Guillaume de Posch, illetve az RTL Klubtól nem sokkal korábban elbocsátott Gerkens beszélgetnek. Az utóbbi utalt egy ponton a kormánytól érkezett kérésre: „Lázár megkér, hogy váltsátok le a vezetőséget, és ti ezt teljesítitek”. Guillaume de Posch pedig elismerte, hogy volt ilyen nyomás: „Hívhatod ezt megegyezésnek, szerintem nem ez a megfelelő szó. Ez csak a kormánnyal való kapcsolatunk értelmezésének kérdése.”

Dirk Gerkens szóba hozta, hogy másokat eközben a helyükön hagynak, amire a társ-vezérigazgató, utalva Lázárra, azt mondja: „Igen, az ő kérése volt, hogy magyar vezetés legyen. (…) Nem fogok kitalálni egy történetet. Nem mondom azt, hogy mi kívántuk ezt a magyar menedzsment kialakítását. Nyilvánvaló, ha nem lett volna ez a reklámadó, akkor nem tartanánk most itt.”

„Gerkens urat törvényesen foglalkoztatta a TV2”

A Media1 elérte Gerkens ügyvédjét, Benoit Le Bars-t, aki többek között a következőket mondta: „Megerősítjük, hogy Gerkens úr rögzítette ezt a beszélgetést, és ezt a dokumentumot az RTL Csoport és a magyar szervezetek már ismerték, mivel bizonyítékként becsatolásra került a bírósági eljárásokhoz 2017-ben.”

Az ügyvéd kifejtette azt is: „Gerkens úr 2014 vége óta tudott arról, hogy a felső vezetés közvetlenül tárgyalt a vonatkozó kormánytisztviselőkkel, Fellegi Tamás segítségével. Ezen megbeszélések tartalma arra irányult, hogy az RTL kritikus hangját a kormány politikájával szemben, beleértve a vitatott reklámadó eltörlését is, csökkentsék, különösen azokban a kritikákban, amelyeket Gerkens úr nyilvánosan tett felettesei utasítására. Gerkens úrnak az EU parlament strasbourgi meghallgatásain 2013-ban tett kritikáit a kormány különösen nemkívánatosnak tartotta. Következésképpen úgy tűnt, hogy az RTL tárgyalásokat folytatott a reklámadó eltörlése érdekében Gerkens úr elbocsátásának fejében. Az ő ideiglenes helyettese gazdaságilag hasznot húzhatott volna Gerkens úr elbocsátásából, valamint Andreas Rudas kinevezésével és végül egy magyar állampolgár vezérigazgatóként való kinevezésével. Fontos megjegyezni, hogy 2015 márciusában Gerkens urat rendes módon elbocsátották Magyarországon, Rudas úr ideiglenesen helyettesítette Gerkens urat, majd Vidus Gabriella asszonyt nevezték ki vezérigazgatónak, és a reklámadót eltörölték. Ezenkívül Gerkens úr rendes elbocsátásának az RTL Magyarország általi rendkívüli elbocsátásra történő átalakítása csak azután történt meg, hogy Gerkens úr beperelte az RTL HU-t kifizetetlen juttatások miatt, és vitatta a CLT Luxemburggal kötött megállapodásának megsértését. Ezek a jogsértések jelenleg a luxemburgi bírósági követelések tárgyát képezik.”

A Media1 rákérdezett arra is, miért dolgozott Gerkens ezt kötelezően a kormányzati kötődésű TV2-nél, erre Benoit Le Bars azt válaszolta: „Gerkens urat törvényesen foglalkoztatta a TV2 és annak tulajdonosa. Az állítások, miszerint a TV2 »kormányhoz kötődő» lett volna, nem abból fakadtak, hogy Gerkens úr a TV2-nél dolgozott. Gerkens urat azért alkalmazták, hogy bizonyos működési kérdéseket kezeljen a TV2-nél. Miután ezt a munkát befejezte, Gerkens úr barátságosan lezárta ezt a kapcsolatot, és más joghatóságokban folytatja karrierjét.”

Az egykori RTL-es vezető távozása után, mint arra a HVG.hu felhívja a figyelmet, a TV2 ismét külföldi vezetőt szerzett a bolgár Pavel Stanchev személyében. A lap rákérdezett az építési miniszternél, hogy ebben az esetben miért nem zavarja és zavarta a kormánypártivá formált tévé külföldi vezetése. Egyelőre nem érkezett erre válasz.