Értékes győzelem Boszniában

Értékes győzelem Boszniában

Szoboszlai Dominik (b) és a bosnyák Esmir Bajraktarevic a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Bosznia-Hercegovina - Magyarország mérkőzésen Zenicában, a Bilino Polje Stadionban 2024. szeptember 14-én. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek este újra a szerethető arcát mutatta a magyar válogatott a Puskás Arénában, és a Hollandia ellen elért 1-1-es döntetlen azt jelentette, hogy kicsit nyugodtabban utazhatott a csapat Zenicára, a Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzésre. A csoportgyőzelemre is esélyes hollandok ellen megszerzett pontnak köszönhetően ugyanis nem volt rajtunk győzelmi kényszer ahhoz, hogy beérjünk a csoportunk harmadik helyére a Nemzetek Ligája A csoportjában. Igaz, ki sem kaphattunk hétfő este, mert Budapesten szeptember közepén nem sikerült legyőzni a bosnyákokat.

Zenicában mindjárt az első percben megállt az ütő a magyar szurkolókban: a bosnyák Gazibegovic az ötös sarkáról, enyhén kisodródva egyedül maradt Dibusszal szemben, de a lövése keresztben elment a kapunk előtt. Ahogy az várható volt, a mérkőzés elején nekünk estek a bosnyákok, de már a nyolcadik perc környékén sikerült lenyugtatni a kedélyeket annyira, hogy rá nem sokkal jó helyzetből lőhetett Varga Barnabás 18 méterről, de a bosnyák kapusnak nem okozott problémát a hatástalanítása. Utána egy szöglet után Bolla rúgta rá erősen, ezt már nehezebben bokszolta ki Vasilj. Ekkor épp mi támadtunk, de majdnem mi kaptunk gólt egy gyors kontrából, miután az egyik védőnk rosszul fejelt – szerencsénkre Gazibegovic mellé rúgta a ziccert.

A félidő felére elértünk a hat kapu fele tartó lövésig (Vasiljnak háromszor be is kellett avatkoznia), és ez hasonlított a budapesti mérkőzésre, ahol a kilencven perc alatt hússzor próbálkoztunk, sajnos mindannyiszor eredménytelenül. Most a 25. percben meg is zördült a bosnyák háló, ám sajnos előtte Botka szabálytalankodott, így nem volt érvényes Sallai találata.

Mi irányítottuk a mérkőzést, amikor alig tíz perccel a szünet előtt Szoboszlai kapott szabadrúgást a tizenhatostól nem messze. Ő végezte el, sajnos csúnyán fölé. Utána tizenegyest reklamáltak a bosnyákok egy szórványos támadás után, nem volt az. Utána több magyar is meglódult, Sallai vállalta el a lövést, mellé. Érett a magyar gólt, és a 38. percben meg is érkezett: Szoboszlai eltolta a kapus mellett, megtörve ezzel saját, nyolcadik meccse tartó gólcsendjét a válogatottban, és vezettünk egy-nullra! Egyébként ez már a tizedik kapura tartó lövésünk volt az első félidőben, míg ellenfelünk az első 45 percben csak ötször próbálkozhatott.

A második félidő is bosnyák próbálkozásokkal indult, de csak szögletig jutottak. Mi viszont tizenegyeshez: Nagy Zsolt erőszakosan megharcolt egy labdáért a csereként beállt Omeroviccal, aki felrúgta őt a tizenhatoson belül. Szoboszlai higgadtan értékesítette a büntetőt, így már az ötvenedik percben 2-0 lett a magyar előny! A bosnyákok nem adták fel, volt is egy lehetőségük, de nagyon kinyíltak, így életveszélyes kontrákat vezethettünk ellenük.

A hetvenedik percben Dibusz védett nagyot Dzeko trükkös lövésénél – ekkor megint nyomtak a bosnyákok, de a magyar védelem állta a sarat. Mivel Hollandia kikapott Németországban, a magyar csapat csak a gólaránya miatt szorul a harmadik helyre a csoportban, ugyanis nekünk is öt pontunk van, mint a tulipánosoknak.

Végeredmény: Bosznia-Hercegovina – Magyarország 0-2