Semjén Zsolt: Balog Zoltán személyes barátom, eszem ágában sincs megtagadni

Semjén Zsolt: Balog Zoltán személyes barátom, eszem ágában sincs megtagadni

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a parlament ülésén 2024. február 26-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlanul Balog Zoltánnal való régi jó barátsága fejtegetésébe kezdett Semjén Zsolt, amikor Vadai Ágnes a volt miniszter egyházkerületének hatmilliárdos értékben adott ingatlanokról kérdezte őt.

A DK-s politikus írásbeli kérdése egészen pontosan úgy szólt: „mi indokolta, hogy a bicskei pedofilsimogató kegyelmi ügyében botrányos szerepet játszó, a kegyelmet kijáró Balog Zoltán egyházkerülete 6 milliárd forint értékben kapjon ingatlanokat az Orbán-kormánytól a kegyelmi ügy kirobbanása után”.

A válaszát Semjén még azzal kezdte, ami valóban indokolt is lenne: az állam és az egyház egymástól elválasztva működik, viszont az állam anyagi eszközökkel támogatja előbbiek működését, közösségi célok érdekében együttműködnek. Közlése szerint az átruházott állami vagyon „minden esetben – beleértve a hitéleti célokat is – a magyar társadalom érdekeit” szolgálja.

Mindez persze nem magyarázza, hogy miért kivételeznek egyes egyházakkal, másoknak pedig miért esett nehezükre az is, hogy egyházként fogadtassák el magukat. Ahogy az is kérdéses, hogy ha egyszer a református egyház autonómiájára hivatkoznak, akkor máskor miért sürgetik mégis csak, hogy Balog vonja le a tanulságokat. Igaz, az utóbbi nem a miniszterelnök-helyettes részéről érkezett, aki most egyenesen személyes barátságuk fejtegetésébe kezdett. „Balog Zoltán református püspök úrral kapcsolatban: Balog Zoltán egy emberöltő óta munkatársam az egyházi ügyekben; mint volt országgyűlési képviselő és miniszter politikustársam; ezen kívül személyes barátom, amit eszem ágában sincsen megtagadni senki kedvéért. (Ismét megemlítem, hogy egy egyházban ki, milyen hivatalt visel, az kizárólag az adott személyre és egyházára tartozik, nem pedig a Magyar Államra. Vö.: Alaptörvény, jogállam)” – üzente Semjén Zsolt.

Vadai Ágnes egyébként arra is kíváncsi volt: „Megbeszélte Ön Balog Zoltánnal a bicskei pedofilsimogató kegyelmi ügyét?” Semjén erre azt a választ adta: Udvarias ember lévén persze ellevelezgetek önnel (amíg a DK még a Parlamentben van...), de miért gondolja, hogy nekem be kellene számolnom, mintegy referálnom kellene Önnek személyes beszélgetéseim tekintetében?!?”