A TI a Szuverenitásvédelmi Hivatalról: Autokrata hatalmakra jellemző tempót diktál

A TI a Szuverenitásvédelmi Hivatalról: Autokrata hatalmakra jellemző tempót diktál

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszél a Mindenki függ valakitől? - A magyar szuverenitás kérdései címû vitán a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én. (MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kommunista ideológia nyugati-imperialista összeesküvés-elméleteit megszégyenítő kitalációkkal, tárgyi tévedésekkel és súlyos csúsztatásokkal terhelt a Szuverenitásvédelmi Hivatal honlapján október 14-én közzétett jelentés – írja a Transparency International Magyarország (TI) friss közleményében.

Mint ismert, hétfőn az MTI-nek kiadott közleményben hozta nyilvánosságra a Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy a júniusban indított vizsgálatát lezárta, és megállapította: a Transparency International Magyarország „káros, stigmatizáló és dezinformáló” tevékenységet folytat, tevékenysége az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítését szolgálja. A Hivatal közleménye szerint a vizsgálat lezárásaként megállapították: a Transparency „finanszírozásának, tevékenységének és kapcsolati hálójának áttekintése alátámasztja, hogy a vizsgált szervezet egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét”. Azt is állították, hogy a TI nevű hálózatot „az Amerikai Egyesült Államok érdekeit képviselő Világbank hozta létre”, annak magyar szervezete pedig „külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét”. A szervezetet működtető nemzetközi hálózat fő finanszírozói között szerepel a közleményükben „a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is”.

A Transparency International Magyarország most reagált az állításokra: szerinte az év elején felállított, évi hatmilliárd forintból gazdálkodó, Lánczi Tamás vezette állami hivatal úgy tette közzé a neki címzett vádiratot, hogy még a saját működését megalapozó törvény előírásait sem tartja tiszteletben, hiszen a jelentéstervezetet annak véglegesítése előtt el kellett volna küldenie a civil szervezetnek, és az észrevételeikre – ha tettek volna ilyeneket – a hivatal köteles lett volna válaszolni. Minderre azonban nem került sor. – Autokrata hatalmakra jellemző tempót diktál a Szuverenitásvédelmi Hivatal – fogalmaz a TI. A számos abszurd állítás közül felidézi azt, hogy a hivatal még a NER felemelkedésekor megszűnt Szabad Demokraták Szövetségének az 1994-es (!) országgyűlési választási felkészülése mögött is a Transparency International 2006-ban, vagyis 12 évvel később létrejött magyarországi tagozatát sejti.  

De az állami jelentés behatóan foglalkozik a TI berlini Titkársága által évente összeállított Korrupció Érzékelési Indexszel (Corruption Perceptions Index, CPI) is. Mint írják, a CPI módszertana nyilvános, a berlini titkárság 2018-ban hitelességi tesztet kért az Európai Bizottságtól, és a Joint Research Center auditja azt a korrupció mérésére alkalmas eszköznek találta. Azt is felidézik, hogy Orbán Viktor vagy például Varga Mihály 2010 előtt, még ellenzékben a Korrupció Érzékelési Index akkori eredményei alapján kritizálták a baloldali kormányt 2007-ben és 2008-ban. – A TI Magyarország maradt az, ami a megalakulása óta mindig is volt: a korrupciót feltáró és az ellen küzdő, pártoktól független, Magyarország fejlődését előmozdítani kívánó civil szervezet – szögezték le.

Arra a vádpontra is kitér a TI, miszerint az Európai Bizottság azért indította el az uniós források visszatartásával a feltételességi eljárást a magyar kormánnyal szemben 2022-ben, mert a TI Magyarország rendre hozzájárul – más hazai civil szervezetekkel egyetemben – az Európai Bizottság által évente összeállított jogállamiság jelentés Magyarországra vonatkozó fejezetéhez. – Ezzel szemben a tény az, hogy Magyarország azért nem fér hozzá a mintegy húsz milliárd eurónyi fejlesztési forráshoz, mert rendszerszintűvé vált a korrupció és alapjaiban sérült a jogállam – fogalmaztak. Alaptalannak nevezték azt a kijelentést, miszerint a TI Magyarország működése nem átlátható: szervezetük minden törvényi előírásnak eleget téve, és még azon is túl, önként vállalt könyvvizsgálói jelentéssel kibővítve, teszi közzé évente a közhasznúsági beszámolóját. A civil szervezet végül bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy további jogi lépéseket tegyen a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentésében található téves és alaptalan megállapításokkal szemben.