Harmadszor is megsemmisítették a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét

Harmadszor is megsemmisítették a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét

Kordon az újbudai Hamzsabégi út déli oldalán Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék a mai napon harmadszor is megsemmisítette a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét. A bíróság megállapította, hogy jogszabálysértő volt katonai célúvá minősíteni a beruházást. Sajnos az okozott környezeti károkat már nem lehet semmissé tenni, azonban az építkezést azonnal fel kell függeszteni – olvasható Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai alpolgármesterének közösségi oldalán.

A Déli Körvasút körül már évek tart a huzavona: legutóbb az év elején a civilek és az önkormányzat bíróságon támadta meg a tavaly novemberben, érdemi szakmai változtatás nélkül, harmadszorra is kiadott környezetvédelmi engedélyt (ezt semmisíthette meg most a Fővárosi Törvényszék). Emellett az Alkotmánybírósághoz fordult a civileket képviselő Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (Popék) a Kelenföld–Ferencváros-vasútvonalat katonai célúvá minősítő augusztusi rendelet miatt is. Ez utóbbi tette lehetővé, hogy a hivatali eljárás átkerüljön a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalhoz, amely készségesen megadta újra a környezetvédelmi engedélyt, kizárva az azonnali jogvédelem lehetőségét. Az Európai Bizottsághoz (EB) is panaszt nyújtottak be a civilek. 

A beruházás miatt egyébként a Hamzsabégi sétány mellett húzódó vasúti töltésen csaknem 800, a sétányon közel 200, több mint 50 éve ültetett fa kivágásával kell számolni, ha megvalósul a Ferencváros–Kelenföld közötti szakaszon a vasúti pálya kormány által tervezett átépítése (kettőről három-, esetenként négyvágányosra bővítése). A kivitelezői munkákat a nem egyértelmű jogi helyzet ellenére is már hónapokkal ezelőtt megkezdték.