Itt az Új Európa: súlyos milliárdok mentek el a határon túli focira

Itt az Új Európa: súlyos milliárdok mentek el a határon túli focira

Orbán Viktor szurkol. (Fotó: AFP via Europress/Kisbenedek Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig ismeretlen forrásból több tízmilliárd forint közpénz áramlott a határon túli futballklubokhoz, túl azokon az összegeken, amelyeket Orbán Viktor határon túli politikájával összhangban juttatott el a az állam – írta meg a 444.hu. A lap szerint a adófizetői forrásokból nemcsak a Bethlen Gábor Alapítvány juttat pénzeket több határon túli klubnak – ennek tulajdonosai több esetben is kormányhoz közeli személyek –, van ugyanis egy 2021-ben létrejött szereplője is a finanszírozásnak, méghozzá a magyar állam és a Mol által közösen alapított Mol – Új Európa Alapítvány.

Csak 2016-2017-ben 20 milliárd forint ment el közpénzekből a határon túli kluboknak, ám a rendeleti kormányzás miatt a tételeket egyre nehezebb fellelni. Például 2020 végén a szokásos év végi pénzosztáskor a költségvetésből jelentős forrást csoportosítottak át a Bethlen Gábor Alapba (BGA). Így négy határon túli akadémia (a Sepsi, az Eszék, a Topolya és a Lendva) összesen 18 milliárd forintnyi költségvetési támogatásban részesült. A 444.hu megjegyzi, hogy csak tavaly 3,5 milliárd forint ment el hét futballklubra, a szlovákiai DAC és a szerb Topolya ebből egyenként 900 millió forintot kapott. Előbbi 90 százalékos tulajdonosa, Világi Oszkár szlovákiai magyar vállalkozó, a MOL vezérigazgató-helyettese.

Ő az egyik kuratóriumi tagja a Mol – Új Európa Alapítványnak is, amely láthatóan nagy súlyt fektet arra, hogy további milliárdok jussanak a határon túli kluboknak. Bár az alapítvány deklarált célja a sport mellett a kultúra, egészségügy és környezetvédelem támogatása, utóbbiakra jóval kevesebb jut: csak 2024 első hét hónapjában a sport 10,3 milliárdot – ebből a külhoni klubok területe 6,5 milliárdot –, kapott, míg a második legjobban támogatott területre, a kultúrára csak 2,5 milliárd jutott.

Az alapítvány 600 millió forintos vagyona ma már 80 milliárd forint. A kifizetésekről az alapítvány öt fős kuratóriuma dönt, amely a kormányhoz közismerten közel álló személyekből áll. Ők a következő személyek: Világi Oszkár szlovákiai magyar vállalkozó, a MOL vezérigazgató-helyettese, a Csíki Sör új tulajdonosa, a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 fociklub 90 százalékos tulajdonosa. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója és a spanyol szupervonatgyártót, a Talgót sikertelenül felvásárolni próbáló Magyar Vagon igazgatósági tagja, Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke, a kulturális élet legbefolyásosabb embere, Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója. A kuratórium elnöke Miklósa Erika operaénekes, Orbán Viktor értékelőinek rendszeres vendége.

Emellett van a felügyelő bizottság, amelynek elnöke Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya. A tagok között van Szollár Domokos, a Bajnai-kormány egykori szóvivője, aki jelenleg a MOL-csoport kabinetfőnöke s Janó Márk, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára. Az ügyvezető Lávich Erzsébet, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) egykori vezetője és a Matolcsy-féle Pallasz Athéné vagyonkezelő alapítványnak volt kurátora.

Az öt kuratóriumi tag illetménye tavaly összesen 73 millió forint volt, a felügyelőbizottságra 28 millió forint ment el.

A 444.hu Benics Márk és Székely Sarolta által jegyzett cikke szerint,  az alapítvány kilenc határon túli klubot támogat megalakulása óta. 2021-től összesen 11,1 milliárdot fizetett nekik. A Sepsiszentgyörgy jelenleg árfolyamon átszámítva 3,1 milliárd forintot (a klub 8200 fős új stadiont kapott, ahol Orbán is többször járt már, sőt még a Nélküledet is énekelte a szurkolókkal.) A román másodosztályú Csíkszereda és az Eszék pedig egyaránt 2,4-2,4 milliárd forintot kapott. Utóbbi, az NK Osijek korábban Mészáros Lőrinc tulajdonában állt, később a háttérbe kellett vonulnia a szintén érdekeltségében lévő Puskás Akadémia nemzetközi szereplése miatt, ám a klub főszponzora továbbra is a Mészáros és Mészáros Zrt., a V-Híd Zrt., a Mészáros többségi tulajdonában lévő Opus Global pedig a stadion névadója. A csapat Mészáros cégének a mezeiben, 2rule-ban játszik – írta a 444.hu. 1,2 milliárd forint feletti összeget kapott az újvidéki vállalkozó, Zsemberi János tulajdonában álló Topolya SC is. Félmilliárd feletti összeget kapott a Mészáros Lőrinccel kapcsolatban álló – egyébként a zalaegerszegi klubot is tulajdonló – Végh Gábor vezetése alatt álló Kassa. Végh adta az Orbán alapította Puskás Akadémiának a névadó Puskás Ferenc egész alakos szobrát is. Ugyanennyi jutott a komáromi és a lendvai klubnak, ezen kívül l140, illetve 80 millió forintban részesült a Somorja és a Várda Sport Egyesület – Munkács Labdarúgó Akadémiája.

A 444.hu-nak a költségekkel kapcsolatos kérdéseire a Mol-Új Európa Alapítvány nem válaszolt.