Megduplázták a határon túli fociakadémiák támogatását

Megduplázták a határon túli fociakadémiák támogatását

Edzés a csíkszeredai fociakadémián 2015 szeptemberében (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén márciusban a 18/2023-as számú döntéssel jelentős összegekhez juttatta a Bethlen Gábor Alap a határon túli fociakadémiákat: például a komáromi és lendvai egyesület 250 milliót, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő eszéki központ (NK Osijek) 325 milliót, a dunaszerdahelyi DAC Akadémia és a szerbiai TSC egyaránt 450 millió forintot kapott. Legkevesebb a Sepsi OSK ifjúsági csapataira szántak (175 millió), a legtöbbet pedig a tőle 65 kilométerre lévő Csíkszeredai Futballakadémiának adták (525 millió).

A pénzosztó testület aztán valamiért szeptember 28-án úgy döntött (83/2023-as és 85/2023-es számú határozatok), hogy megduplázza a pénzeket. A korábbi döntésüket törölték, és újat hoztak, minden esetben kétszeres szorzót alkalmazva:

• Sepsi OSK Akadémia (Románia) 350 millió
• KFC Komárno (Szlovákia) 500 millió
• Football Club Lendva 1903 (Szlovénia) 500 millió
• NK Osijek Labdarúgó Akadémia (Horvátország) 650 millió
• DAC Akadémia (Szlovákia) 900 millió 85/2023
• TSC Labdarúgó Klub (Szerbia) 900 millió
• Csíkszeredai Futbalakadémia (Románia) 1 milliárd 50 millió

A kassai (Szlovákia) Futballakadémia, és a nagyváradi (Románia) Club Sportiv Academia Partium valamiért úgy tűnik, kimaradtak a pénzesőből, ők kénytelenek az eredetileg nekik adott 185, illetve 170 millióval gazdálkodni. A kisvárdai Várda Sport Egyesület a háború miatt átvette a kárpátaljai futballakadémiák feladatait, az ezzel összefüggő költségek támogatására 425 millió adóforintot kaptak márciusban.

A döntéshozók a jégkorong utánpótlást sem hagyták az út szélén: a csíkszeredai Mens Sana Alapítvány – ez működteti a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát – idén februárban (5/2023-as számú határozat) kapott 660 milliót „sportszakmai többletfeladataival összefüggő költségek támogatása” címszóval, aztán májusban megítéltek nekik újabb 431 millió 500 ezer forintot az alapítvány működésének és beruházásainak támogatására. Ezt az összeget egy hónap múlva törölték, majd odaítélnek nekik csaknem kétmilliárdot (1 960 000 000 forint) ugyanarra a célra.

Úgy tűnik, a Bethlen Gábor Alapnál a diplomaták egészségére is figyelnek: az MBPA Csíkszereda sportegyesület kapott 5 millió 700 ezer forintot a „Konzul kupa” szervezési költségeinek támogatására. Csíkszeredán van egyébként az egyik legnagyobb létszámú magyar képviselet. Magyarország Főkonzulátusa Hargitafürdőn két sportágban, sífutásban és alpesi síben szokott szervezni versenyeket.