Bojár Gábor hétszámjegyű összeggel támogatta a sztrájkoló pedagógusokat

Bojár Gábor hétszámjegyű összeggel támogatta a sztrájkoló pedagógusokat

Sztrájkoló pedagógusok 2022. január 31-én (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Márki-Zay Péter gazdasági tanácsadója hétszámjegyű összeggel támogatta a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapját, amiből több pedagógus munkabeszüntetés miatt kieső bérét fogják pótolni – írta meg Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója a Telexnek.

Bojár Gábor szerdán Facebook oldalára tett ki egy felhívást, amiben arra buzdított, hogy támogassák a sztrájkoló pedagógusokat. „Szinte heti rendszerességgel kapok kéréseket különböző nemes célok támogatására, de sajnos nincs kapacitásom arra, hogy felelősen válogassak, mérlegeljek az ezer különböző cél között. Most azonban kivételt teszek. A Tanítanék Mozgalom megkeresésére egy jelentősebb összeget utalok a sztrájkoló pedagógusok sztrájkalapja javára” – írta.

Hozzátette: a napjainkban zajló informatikai forradalom nyomán századunk a tudás alapú gazdaságról és a tudás alapú társadalomról szól, így a tudás megszerzésének, tehát az oktatásnak soha nem volt akkora értéke, mint ma. „Ezért nem elég elfogadható körülményeket nyújtani a pedagógusoknak (a sztrájkolók csak ezt kérik), de ennek a hivatásnak olyan megbecsülést kellene nyújtanunk, hogy a legtehetségesebbek számára is az egyik legvonzóbb hivatás lehessen. Segítsünk, hogy a gyerekeink és hazánk jövőjéért is sztrájkolók hangja hangosabb lehessen!”

Törley Katalin a Telex kérdésére elmondta, hogy szerda reggelig 20 millió forint gyűlt össze a sztrájkalapba, és több mint 1500-an támogatták a tanárokat. Ebből a pénzből minimum 2 ezer tanár egy napnyi, sztrájk vagy polgári engedetlenség miatt kieső bérét tudják pótolni, amit pályázati úton lehet elnyerni. Úgy számolnak, hogy egy tanárnak 10 ezer forintja esik ki, ha egy napig sztrájkol. Az átlagos adományozott összeg 9700 forint volt, de többen utaltak 100 ezres nagyságrendű támogatást is. A gyűjtés április elejéig tart.