„Karsai Dániel könyve az életről szól, nem a halálról”

„Karsai Dániel könyve az életről szól, nem a halálról”

Az Egy tökéletes nap című könyv bemutatója (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (...) igenis lehet és kell is összeveszni egy halálos beteggel. Mert amíg él, addig ember. Annyi csak a különbség, hogy ő tudja, véges minden, és nincs igazán segítség. És nekünk is meg kell tanulni, hogy hogyan és miként fogadjuk el azt, hogy hogy ő kénytelen ezt elfogadni – többek közt erről ír Alföldi Róbert az „Egy tökéletes nap” című könyv előszavában, amelynek bemutatóját kedden este tartották. Ha a könyv címe ismerős, az nem véletlen: pár hónapja ugyancsak ezzel a címmel mutatták be Karsai Dániel halálos betegségével való küzdelméről készült színdarabját, és az alkotók is azonosak, a művet Karsai mellett Szenteczki Zita és Bíró Bence jegyzik, akárcsak az előadást. A könyvben a színdarab leirata, Karsai Dániel közösségi oldalára írt gondolatai és az alkotókkal készült beszélgetések is olvashatók. 

Alföldi kényszerű elfogadásról írt sorainak szomorú aktualitást adott, hogy míg Karsai Dániel az előadás nyári bemutatóján még ott lehetett, szeptember végén elhunyt. – Könyvünk kézirata már a nyomdában volt, amikor jött a lesújtó hír: Dani elment közülünk. A fény, ami egy nagyon távoli bolygóról érkezett, itt, ezen a Földön engedte, hogy rövid ideig megfürödjünk benne, aztán elköszönt, és indult tovább – emlékeztek meg róla alkotótársai a könyvben, míg a bemutatón is egyperces néma felállást kért a résztvevőktől Dési Péter, a művet kiadó Minerva Kiadó vezetője.

Dési egyébként úgy fogalmazott, „ilyen bonyolult és torokszorító” feladata még nem volt, és neki kell köszönetet mondani azoknak, akik ezt a könyvet megírták. Később azt is mondta, „ez a könyv és Dani élete is az életről szólt, és nem a halálról, ahogy azt egyesek gondolták vagy mondták is ki hangosan vagy félhangosan egy nagy házban a Duna partján”. Utána Pomezsánszky György újságíró arról beszélt, a mű kérlelhetetlenül realista alkotás az ő felfogásában, az elmúlás folyamata nemcsak a halálba tartó főhős drámája, hanem azoké is, akik társak ebben, a testvéré, barátoké, ápolóé. A bemutató azzal zárult, hogy a könyvből felolvastak részleteket Vizi Dávid és Török-Illyés Orsolya színészek, a színházi előadás főszereplői.