Két holland párt felfüggesztené Magyarország schengeni tagságát

Két holland párt felfüggesztené Magyarország schengeni tagságát

Geert Wilders és Orbán Viktor (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A D66 (holland progresszív párt) és a CDA (holland Kereszténydemokrata Tömörülés) ideiglenesen felfüggesztené Magyarország schengeni tagságát, azzal érvelve, hogy hazánk túl sok orosz állampolgárt enged be az országba ellenőrzés nélkül – derül ki a Dutchnews híradásából.

A párt képviselői kedden arra kérték Dick Schoof holland miniszterelnököt a parlamentben, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcson szólaljon fel az ügy érdekében. Ha Magyarországot felfüggesztik, akkor az ország határain újra bevezetnék az útlevél-ellenőrzést. Jan Paternotte, a D66 politikusa azt mondta, ameddig Magyarország vörös szőnyeget terít az ellenőrzés nélkül érkező orosz vendégmunkások elé, addig szükségesnek tartja a schengeni tagság felfüggesztését.

– Az orosz fenyegetés a határon van, Magyarország befogadja őket, nekünk pedig korlátozásokat kell bevezetnünk – hangsúlyozta a képviselő. Mint hozzátette, az elmúlt években 400 orosz embert toloncoltak ki Európából kémkedés gyanújával. Paternotte bizarrnak nevezte, hogy egy olyan bevándorlásellenes párt, mint a Geert Wilders-féle Szabadságpárt nem bírálta a potenciálisan fenyegetést jelentő orosz bevándorlók esetleges érkezését. Kijelentette, hogy Wilders és Orbán Viktor jó barátságának nem szabad befolyásolnia a holland politikát illetve a biztonságot.  Henri Bontenbal, a CDA vezetője is arról beszélt, hogy a hollandoknak nem szabad naivaknak lenniük. „Nagyon sok tagországnak elege van Magyarország viselkedéséből – hangsúlyozta. Szerinte nem szabad alábecsülni a veszélyeket, és fel kell lépni az olyan országok ellen, amelyek segítik Oroszországot. Bontenbal arra számít, hogy a jelenlegi, négy pártból álló kormánykoalíció két pártja, a konzervatív liberális VVD és az antielitista kereszténydemokrata NSC támogatni fogja az álláspontjukat.