Orbán önhatalmú lépései miatt nem jönnek Magyarországra az uniós biztosok

Orbán önhatalmú lépései miatt nem jönnek Magyarországra az uniós biztosok

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatója Moszkvában 2024. július 5-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon – vette észre a 444. Eric Mamer azt írta, hogy a bizottság az uniós biztosok helyett csak más tisztségviselőket küld a találkozókra. Megfogalmazása szerint „a magyar elnökség kezdetét jellemző közelmúltbeli fejlemények miatt” döntött így a bizottság elnöke. Mindezzel az Orbán Viktor által békemissziónak nevezett utakra utalt, melyek során a magyar miniszterelnök uniós felhatalmazás nélkül azt a látszatot igyekezett kialakítani, hogy az unió nevében tárgyal az ukrán után az orosz és a kínai elnökkel is.

Magyarország soros EU-elnöksége elkötelezett az európai uniós tagállamokkal és intézményekkel folytatott lojális együttműködés mellett – reagált Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az X-en. Bóka hangsúlyozta, hogy az uniós tagállamokat és intézményeket meghívták az elnökségi rendezvényekre, melyek célja a közös kihívások kezelése. Kiemelte azt is, hogy ezen a feladaton és felelősségen minden tagország és uniós intézmény osztozik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió a tagállamok által alkotott nemzetközi szervezet, az Európai Bizottság pedig az EU intézménye, és a testület nem válogathatja meg, hogy mely intézményekkel vagy tagállamokkal akar együttműködni. Az Európai Bizottság minden döntése politikai megfontolásokon alapul? – vetette fel Bóka János. 

Korábban Svédország, Finnország, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentették, hogy kihagyják az informális találkozókat Magyarország féléves elnöksége alatt. Az is kiderült, hogy Orbán Viktor uniós elnökségi nyitóbeszéde is elmarad az Európai Parlamentben. Hétfőn a Politico pedig arról írt, hogy az uniós miniszterek a magyar kormány augusztus végi külpolitikai csúcstalálkozóját is kihagynák, helyette Josep Borrell egy rendes csúcson hívná össze a minisztereket.