Belenézhetünk-e valaha a nagyurak zsebébe?

Belenézhetünk-e valaha a nagyurak zsebébe?

Fideszt bíráló tábla a rabszolgatörvény elleni tüntetésen, 2019. január 5-én (Fotó: AFP via Europress/Isza Ferenc)

Sosem voltam vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek – erről még Orbán Viktor beszélt 2016-ban. A magát egykor „jobboldali plebejusként” jellemző kormányfőnek éveken át egyetlen forintnyi megtakarítása sem volt hivatalosan, ám családja vagyona ez idő alatt is szépen gyarapodott – elég csak a Hatvanpusztán épülő-szépülő luxusbirodalomra gondolni. Önmagában már ez is jól mutatja, mennyire problémás a mai vagyonnyilatkozati rendszer. Magyar Péterék most azt mondják, kormányra kerülésük esetén 20 évre visszamenőleg végeznének vagyonosodási vizsgálatokat. A parlamenti pártokat és szakértőket kérdeztünk arról, hogyan lehetne hatékonyabban kiszűrni, ha egy politikus, állami vezető gazdagodása nem magyarázható a jövedelmével.

A politikusok gazdagodásának kérdése azt követően került ismét a figyelem középpontjába, hogy a Tisza Párt EP-képviselői nyilvánosságra hozták jövedelmeiket 2021-ig visszamenően. Ebből kiderült, hogy amíg Magyar Péter még NER-hez kötődő munkahelyeken dolgozott, havonta akár több millió forintot is keresett. Magyar az ezzel kapcsolatos sajtóvisszhangra úgy reagált, neki az aktív húsz éve felében volt kormánytól független, privát munkahelye, ami szerinte a NER-elit nagy részének soha nem volt. A miniszterelnöknek bizonyosan nem. Magyar azt is ígérte, ha kormányra kerül a Tisza Párt, akkor új vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, és húsz évre visszamenőleg minden magas rangú politikust és családtagjaikat vagyonosodási vizsgálatnak vetik alá. – Ha nem tudnak elszámolni tényleges gazdagodásuk forrásával, akkor a különbözetet adóhiányként be fogják fizetni az államkasszába. Ha nem fizetik be, akkor a végrehajtók behajtják rajtuk – fejtette ki.

De vajon megvalósítható a felvetés?

• Mennyire reális a szakember szerint az elképzelés?
• Támogatják-e a pártok az ötletet?
• Eddig hogyan próbálták átalakítani a rendszert?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 22-ig kapható 2024/33. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!