Ismét odacsap a kormány Budapestnek 

Ismét odacsap a kormány Budapestnek 

Van mitől megvédeni a fővárost. (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos likviditási válságot, sőt akár csődközeli helyzetet is okozhat a Karácsony Gergely vezette főváros működésében jövőre egy csupán egymondatos, kedd este megjelent és szerdán már hatályba is lépett kormányrendelet, amely 50 milliárd forintos lyukat üthet Budapest 2025-ös költségvetésében – írja a Hvg.hu, miután a Magyar Közlöny közzétette, hogy az egyes államháztartási szabályok veszélyhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazásáról szóló, 267/2024. (IX. 10.) Kormányrendelet „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” hozott egy pénzügyi jellegű, tiltó szabályt.  

Eszerint „az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet.” 

A Hvg. fölfejti, mire vonatkozik ez a sűrű mondat: ez az önkormányzati cégek szabad szerződéskötési jogát korlátozza, mert önkormányzati cégeknek – nemcsak Budapesten, hanem országszerte – tilos követelésátruházást jelentő faktorálási szerződést kötni. A Fővárosi Önkormányzatnak pedig pont van egy ilyen szerződése, pontosabban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kötött ilyen faktorálási szerződést, 50 milliárd forintos értékben. Az OTP Bank és a K&H Bank révén a BKK a faktorálással 50 milliárd forint hitelhez, vagyis likvid forráshoz jutott, amelyet önerőből a főváros nem tudott volna biztosítani, az önkormányzat – a kormány korábbi tiltása alapján – nem tudott kölcsönt felvenni, ez a pénz viszont hiányzott a BKK éves költségvetéséből, ráadásul, ahogy azt az ÁSZ is megállapította, a főváros nettó befizetővé vált, vagyis többet ad az államnak, mint amennyit az visszajuttat feladatellátásra. 

A faktorálásról szóló közgyűlési előterjesztés egyébként azt rögzíti, hogy ezt a speciális hiteltartozást majd 2025 márciusában fizeti meg a főváros a kamatostul – BUBOR+1,9 százalék – a jövő évi iparűzésiadó-bevételekből. Ez a kényszerű forrásbevonás pedig megér némi kamatfelárat a fővárosnak, amely nem is először nyúlt ehhez a megoldáshoz: tavaly is így tettek, idén pedig visszafizették a pénzt. A Hvg-nek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a kormánydöntésről azt mondta: az a nyár elején már aláírt faktorálási szerződést nem teszi semmissé, mert az nem visszaható hatályú, nem is lehet az, így csak a jövőre vonatkozóan tiltja meg az ilyen szerződések kötését. Kiss Ambrus hangsúlyozta: A 2024-es, idei fővárosi költségvetés egyensúlyát ez a fejlemény nem érinti, nincs csődközeli helyzet, nincs likviditási, pénzügyi válsághelyzet sem.