Koltay András jól fizetett szólásszabadsága

Koltay András jól fizetett szólásszabadsága

Koltay András (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Koltay Andrásnak a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnökeként van egy komoly és felelősségteljes munkája, de nem panaszkodhat arra, hogy ne lenne ellátva egyéb, jól megfizetett mellékállásokkal. Médiahatósági vezetőként kapott fizetése a legutóbb, 2022-ben megjelent információk szerint elérheti a havi bruttó 4,8 millió forintot, de emellett tanít két egyetemen és kuratóriumi tag egy parlament által létrehozott alapítványban. Ezekben a pozíciókban a vagyonbevallásában szereplő adatok szerint 1,2 és 2,5 millió forint között lévő havi bruttó díjazásban részesül. Ezzel azonban még nincs vége az állásoknak és az ezért járó fizetéseknek. Koltay ugyanis dolgozik a kormányközeli, adófizetői pénzekkel jelentősen megtámogatott Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) is a Szólásszabadság Műhely nevű szervezeti egység vezetőjeként. A Direkt36 birtokába jutott, 2023-as bérezési adatokkal kapcsolatos dokumentumok szerint a műhely éves bérköltsége – adókkal és járulékokkal együtt – 12 millió forint volt, miközben Koltay volt a szervezet egyetlen munkatársa”  – így kezdődik a Direkt 36 tényfeltáró cikke, amely hozzáteszi, hogy az iratok szerint ez egy félállás, vagyis Koltay heti 20 órás dolgozóként van nyilvántartva. Koltay a portál kérdéseire nem kívánt válaszolni. 

A birtokukba került belső nyilvántartás alapján azonban azt írják, Koltaynak nem lehetett sok dolga a műhely vezetőjeként, mert a 2023-as adatok szerint ott senki nem végzett kutatásokat, igaz, volt publikációjuk, konferenciájuk és két kurzusuk, de ezekről részleteket nem közöltek. 

„Koltay András tevékenysége az MCC-n belül nem keltett komolyabb feltűnést. Több kollégiumi forrás (...) is azt mondta, hogy nem tudnak semmilyen jelentős oktatási tevékenységet kötni Koltayhoz és az általa vezetett műhelyhez. Többen – köztük diákok is – a kérdésünkből értesültek arról, hogy Koltaynak egyáltalán köze van az MCC-hez, ugyanis az elmúlt évben egyszer sem látták az intézményben” – írja a portál, kiemelve, nem Koltayé az egyetlen ilyen műhely. Van például olyan is, ahol a dokumentumok alapján úgy tűnik, a 48 milliós teljes éves bérköltséget egy emberre, méghozzá a vezetőre fordították.

„Ezek a fizetések összehasonlíthatatlanul nagyobbak ahhoz képest, amelyeket egyetemi szakkollégiumokban vagy akár egyetemek vezető pozícióiban kapnak oktatók, miközben nekik sokszor jóval komolyabb elvárásoknak kell megfelelniük” – áll a Gólya Ágnes által jegyzett cikkben

A Direkt36 részletes kérdéssort küldött az MCC-nek és a műhelyvezetőknek a kimagasló fizetésekről és a műhelyekben zajló oktatási munkáról. Az MCC sajtóosztálya a legtöbb kérdésre nem reagált érdemben, és bár megjegyezték, hogy a megkeresésükben szereplő pénzügyi adatokban van pontatlanság, azt nem árulták el, hogy ez alatt mit értenek. Válaszukban hangsúlyozták, hogy a kérdésekben szereplő munkatársaik „hazai és nemzetközi szinten jegyzett szakemberek, akik egytől egyig szakmájuk legjobbjai közé tartoznak és az MCC meghatározó oktatói.”

A cikk kitér a filmes oktatást célul tűző MCC Story Lab-ra, ahol a kiszivárgott dokumentumok szerint tavaly egy főt – Köbli Norbert forgatókönyvírót – foglalkoztattak teljes állásban, műhelyvezető munkakörben. A szervezeti egység teljes bérköltsége a dokumentáció szerint 48 millió forint volt 2023-ban, tehát a munkáltatónak összesen ennyibe került az egy fő foglalkoztatása. Ez havi négymillió forintos fizetést jelentett, ami nettóban nagyjából 2,3 millió forintot jelenthetett. A cikk szerint Köbli a jelenlegi filmtámogatási rendszer egyik leggyakrabban foglalkoztatott, több állami díjjal is kitüntetett forgatókönyvírója. Az elmúlt néhány évből olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint A játszma, az Apró mesék, az Örök tél, a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm, a Katinka, vagy a Blokád, amely Magyarország 2022-es Oscar-nevezése volt. Ezek a filmek mind állami támogatásban részesültek, és már előzetesen a forgatókönyvek kidolgozására is fordítottak közpénzt. Köbli jelenlegi projektjét, a Puskás Ferencről szóló életrajzi film forgatókönyvét is 4 millió forinttal támogatta az állam.

Megkérdezték Köbli Norbertet is arról, milyen oktatási tevékenységet végez a Story Laben belül, aki jó munkát kívánt, s az MCC sajtóosztályára irányította  az újságírót. A sajtóosztály azt válaszolta, hogy a műhelyvezető „jelenleg egy izgalmas, nagyszabású forgatókönyvet fejleszt az MCC megbízásából, amelynek részleteiről a közeljövőben a nyilvánosság előtt is beszámolunk”.

Címkék: fizetés, MCC, Koltay Gábor