Milliárdok áramlanak az MCC-től a kormány kedvenc vállalkozóihoz

Milliárdok áramlanak az MCC-től a kormány kedvenc vállalkozóihoz

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Három éve még egy ország kapta fel a fejét arra, hogy a kormány 500 milliárd forinttal stafírozta ki részvények, támogatás és ingatlanok formájában a fideszes politikuskeltetőként számon tartott Mathias Corvinus Collegium Alapítványt. Az összeg tényleg elképesztő nagyságú – ennyiből minden magyar pedagógus három éven keresztül havi százezer forintos fizetésemelést kaphatna.

Az Orbán-kormány sokak szerint a választási vereségre készülve tőkésítette fel az MCC-t, ahogy sok más, baráti vezetésű magánalapítványt - erre utalt az is, hogy a szervezet élére a miniszterelnök munkáját segítő, jelenleg politikai főtanácsadó Orbán Balázst nevezték ki. A bukás azonban elmaradt, az MCC pedig hozzálátott a gigantikus támogatás feléléséhez: a kiadások mértékét jelzi, hogy Hvg.hu szerint tavaly csak fizetésekre 6,7 milliárdot költöttek.

Idei nagy dobásként megvették az addig Spéder Zoltán érdekeltségében álló Libri Kiadói Csoport részvényeinek 67,48 százalékát, és – mivel 2021-ben már közvetett irányítást szereztek a csoportban – a kiadó és könyvterjesztő hálózat szinte 100 százalékban a tulajdonukba került. Emellett, mintegy mellékesen májusban vásároltak egy osztrák magánegyetemet.

• Mi az amiről szívesen beszél, és miről hallgat kitartóan a kormányközeli alapítvány?
• Kik azok a kormányközeli vállalkozók, akik százmilliós, sőt, több milliárdos munkákat vállalnak az MCC megbízásából?
• Hogyan kerül a képbe Rogán Cecília teniszező férje, és milyen feladatot kapott Borkai Zsolt jó barátja?
• Mekkora összegű sztárgázsit kapott egy napos fellépése után az MCC Fest egyik amerikai előadója?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!