Riogatással fordítanák meg a meccset Merkelék

Riogatással fordítanák meg a meccset Merkelék

Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetség kancellárjelöltje (b-j) a második televíziós vitájukon Berlinben 2021. szeptember 12-én (Fotó: MTI/AP/DPA pool/Michael Kappeler)

Az utolsó esélybe kapaszkodnak a német kereszténydemokraták. Már az eddig a kampánytól magát távol tartó Angela Merkel is a vörös veszéllyel, baloldali fordulattal riogat, az uniópártok kancellárjelöltje, Armin Laschet pedig a karakterétől szokatlan harciassággal támadja szociáldemokrata ellenfelét. Azonban a legutóbbi tévévitát is Olaf Scholz nyerte, így egyre inkább érik Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) győzelme.

Ismét összecsapott a három legnagyobb párt kancellárjelöltje, a vitát a két német közszolgálati csatorna, az ARD és a ZDF is közvetítette. Mint az várható volt, a kereszténydemokrata Armin Laschet nem taktikázik, és próbál finoman elhatárolódni még Angela Merkeltől is, hanem az utolsó szalmaszálba kapaszkodva minden erejével a vezető szociáldemokraták jelöltjét, Olaf Scholzot támadja. Ami nem egyszerű, mert Scholz a búcsúzó Merkel-kabinet alkancellárja és pénzügyminisztere. A kritikák így akarva-akaratlanul a kereszténydemokratákat is érik. Éppen ezért Laschet a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyre erőteljesebben kibontakozó kampánystratégiáját követve más ponton támadott, és a baloldali fordulattal riogatott.

A németek többsége – főképp az ország nyugati része – ugyanis ilyen radikális változásra nem kész. Ez a mentalitás tántorított el sokakat a valódi változásokat ígérő, elképzeléseikkel a mindennapi életet felforgató Zöldektől is.

• Miért lehet hasznos a baloldali fordulat emlegetése Armin Laschetnek?
• És miért káros Olaf Scholznak?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 17-én megjelent, 2021/38. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!