Idén ázsiai jelképek is felvonultak – képeken a debreceni virágkarnevál

Idén ázsiai jelképek is felvonultak – képeken a debreceni virágkarnevál

A CATL nevû virágkocsi a debreceni virágkarneválon az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén, 2024. augusztus 20-án. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több százezer élő- és száraz virágokkal feldíszített virágkocsi, egy meglepetés kompozíció és köztük mintegy ezerötszáz táncos, zenész, mutatványos vonult végig Debrecenben augusztus 20-án az ötvennyolcadik alkalommal megrendezett virágkarneválon – írja az MTI.

A hagyományos Nagytemplom előtti kenyérszentelés, az élményfutás és az oldtimerek felvonulása után a karneváli menet élén ezúttal is a Szent Koronát ábrázoló kompozíció haladt, majd sorra vonultak el a hét lelátó közönsége és az utcákat megtöltő közönség előtt a virágkocsik, köztük a művészeti csoportokkal. Debrecen és japán testvérvárosa, Tojama Lélektől lélekig című kocsija a két város erős kapcsolatára, Nagyvárad és Debrecen különleges tavirózsát formázó közös kompozíciója a két régió jótékony hatású termálvizére utalt. A Richter Gedeon gyógyszercég A négy testőr nevű kompozíciója a gyár tevékenységének négy fő pillérére épült, a Magyar Posta a Sok a virág, de egy kert című kompozícióját a mesevilág ihlette, a Fórum Debrecen kocsija a virágzó divatvilágba kalauzolta a nézőket, a BMW Group Gyár Debrecen virágai pedig a fenntarthatóságot szimbolizálták.

Utóbbit jelenítették meg a Catl akkumulátorgyár virág-pandamacijai is: a fenntarthatóság jegyében szárazvirágokkal és 30 százalékban cserepes növényekkel díszítették a kompozíciót, amelyeket a karnevál után közintézményeknek ajánlanak fel. Ezzel kapcsolatban Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen egyesület elnöke, ellenzéki önkormányzati képviselő így reagált a Népszavának: „Tiszteletlenség, érzéketlenség”, hogy a város ikonikus ünnepét, a virágkarnevált egyfajta „szerecsenmosdatásra” használják szervezők, s ezzel is igyekeznek jó színben feltüntetni az itteniek által nem szívesen látott kínai akkugyárat, amely ellen többször is tüntettek. 

Ugyanakkor a Debreceni Virágkarnevál főtámogatója, a CATL Debrecen képviseletében Piedl István munkáltatói márkaépítő a minap, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón így fogalmazott: Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk Debrecen ikonikus rendezvényén, hiszen vállalatunk hosszú távon kötelezte el magát a város mellett. A fenntarthatóságot előtérbe helyezve virágkocsinkon egy környezetvédelmi sikertörténet főszereplőjét, egy óriáspandát és két pandabocsát jelenítjük meg. Sikertörténetről van szó, hiszen a kínai természetvédelmi szakemberek kitartó munkájának köszönhetően az óriáspandák mára már nem tartoznak a veszélyeztetett állatfajok közé. A kocsi megtervezésében is a fenntarthatóságot helyeztük előtérbe: száraz virágokból és cserepes növényekből alakítjuk ki, amelyeket a Karnevál után helyi közintézmények számára ajánlunk fel. Bízunk benne, hogy sok ember arcára csalunk mosolyt ezzel”. 

A Teva gyógyszergyár színes virágokból készített mosolymolekulákkal kápráztatta el a közönséget, a Cívis kosárlabda klub kocsiján a 3x3-as sportesemények elevenedtek meg, a Debreceni Szakképzési Centrum kompozíciójának virág-űrhajósa pedig a jövőkép, tudás, innováció hármasára hívta fel a figyelmet. A virágkocsik menetét a nizzai Compagnei Planete Vapeur meglepetés kompozíciója, A sárkány zárta.

A virágkocsikat hazai és külföldi művészeti csoportok kísérték. Ott volt a menetben többek között a Tamba Taya (Spanyolország), a Balett Ópera (Spanyolország), a Compagnie Planete Vapeur (Franciaország), a Bandierai Degli Uffizi di Firenze (Olaszország), a Bafofim Ballet Folklorico Fiesta Mexicana (Mexikó), a Stelzen Art (Németország), az Ensamble Iberioni (Georgia), valamint a több mint 250 dobossal érkező brazil Batala International.

Az augusztus 20-ai felvonulást egy teljes karneváli hét előzte meg. A Kossuth téren minden este ingyenes nagykoncerteket tartottak, augusztus 20-án este a Bagossy Brothers-szel ünnepelhet együtt a debreceni virágkarnevál közönsége. Az idén visszatér a korábban hagyományos, de több éve elmaradt éjszakai felvonulás: a Szent Anna utcától a Kossuth térig vonulnak majd a művészeti csoportok és virágkocsik esti kivilágításban.

 

Címkék: Virágkarnevál