Kovács Zoltán bejelentette: tízkor kezdődik a tűzijáték

Kovács Zoltán bejelentette: tízkor kezdődik a tűzijáték

Meglehetősen baljós előzmények után elkezdődött az augusztus 20-ai tűzijáték. (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Mindenkinek köszönjük a türelmet! Az időjárási helyzet minden szempontból biztonságos, 22 órakor elkezdődik a tűzijáték – írta Kovács Zoltán az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán este tíz előtt pár perccel. A később kezdődő tűzijáték miatt elcsúsztatta a MÁV az ünnepi mentesítő járatok indulásának időpontját.

Egy órával előtte Kovács azt volt kénytelen bejelenteni, hogy az időjárás alakulásának függvényében 21 óráról 22 órára kell halasztani a tűzijátékot. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábbi bejegyzésében azt írta: kérjük a tűzijátékra érkezőket, hogy a következő fél órában húzódjanak fedett helyre. Az időjárás alakulásának függvényében 22 órakor tervezzük elindítani a tűzijátékot – írta.

Egész nap mérlegelte az operatív törzs, hogy meg lehet-e tartani ma este a tűzijátékot vagy sem. A HungaroMet délelőtt arról írt, hogy heves zápor-zivatar várható Budapesten. Sőt, a délutáni záporok és zivatarok miatt elsőfokú, citromsárga riasztást is kiadott. Kovács Zoltán az operatív törzs nevében délután úgy fogalmazott, hogy egész nap intenzíven figyelték és óránként értékelték az időjárással kapcsolatos fejleményeket. Végül estefelé, 19 óra után úgy döntöttek: „A jelenlegi előrejelzés és tudásunk szerint szerint Budapest felett az esti órákban az időjárás kedvezően alakul, így a tervezett időpontban, 21 órakor megtartható a Szent István-napi ünnepi tűzijáték”.

Eközben azonban sorra jöttek a hírek arról, hogy Budapesten már elkezdett esni az eső fél kilenc után. A II. kerületből jelentették, hogy zuhog, kilenc óra előtt nem sokkal a XI. kerületben is már dörgött, villámlott, csakúgy, mint a XIII. kerületben. Zuhogott az eső Csepelen is, a XI. kerületben fákat tört ketté a viharos szél. A tűzijáték későbbre halasztását hangszórókon is közölték az összegyűlt és sokhelyütt addigra már bőrig ázott emberekkel. Lassan azonban elvonult a vihar, munkatársunk is azt jelentette az Erzsébet híd könyékéről, hogy háromnegyed tízkor már elállt az eső. 

A tűzijáték halasztása miatt később indulnak a MÁV mentesítő járatai, az új menetrend szerint

• a Nyugati pályaudvarról 22:35-kor Szolnokra induló Z50-es vonat (2698) 60 perces késéssel, 23:35-kor fog indulni
• a Nyugati pályaudvarról 22:37-kor Szobra induló S70-es vonat (2408) 60 perces késéssel, 23:37-kor fog indulni
• a Nyugati pályaudvaról 23:05-kor Vácra induló S71-es vonat (2598) 30 perces késéssel, 23:35-kor fog indulni
• a Nyugati pályaudvarról 23:15-kor Esztergomba induló S72-es vonat (2188) 15 perces késéssel, 23:30-kor fog indulni
• a Nyugati pályaudvarról 23:00-kor Szegedre induló gyorsvonat (17008) 45 perces késéssel, 23:45-kor fog indulni.