Baljós fellegek

Baljós fellegek

Tűzijáték Budapesten 2024-ben. (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden kora este, amikor ezeket a sorokat írom, még nem lehet biztosan tudni, megtartják-e az állami ünnepet hagyományosan lezáró tűzijátékot Budapest szívében. (Végül az éppen kilenc órakor a fővárosra lezúduló eső miatt este tíz órára halasztották.) Az augusztus 20-i programok lebonyolításáért felelős kormányzati szervezet, a Kovács Zoltán államtitkár vezette operatív törzs ugyanis délután háromtól óránként értékelte a helyzetet. Az állami tévében elhangzott indoklás szerint „időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása”.

Eszem ágában sincs gúnyolódni, ellenkezőleg: felelősségteljes magatartásnak gondolom ezt a fajta óvatosságot, még ha bizonytalanságban is tartja a látványosságra kíváncsi sokaságot. 2006. augusztus 20. óta minden magyar tudja, nem tét nélküli a döntés.

Ahogy éppen két éve azt is megtanultuk, hogy a hivatásos időjósok élete sem egyszerű egy rideg autokratikus rendszerben. Palkovics László – azóta a tárcájával együtt távozott – technológiai és ipari miniszter leváltotta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit, mert előrejelzésük ismeretében az operatív törzs akkor lefújta a tűzijátékot. Az esti vihar elmaradt, helyette jött a politikai botrány. Palkovics aligha egyedül döntött a retorzióról; erre utal, hogy a kormányzati média hangulatkeltése előzte meg a bejelentést. A baj, a bornírt ostobaság rendszerszintű.

Az operatív törzs mostani elbizonytalanodása utólagos elégtétel a meteorológusoknak. Nyilván 2022. augusztus 20. délutánján is nagy volt a bizonytalanság a légkörben, és kockázatosnak látszott az esemény megtartása. Mára mintha a politikai csúcsain is megértették volna a különbséget valószínűség és bizonyosság között. Végül is a presztízsnél fontosabb szempont az emberek biztonsága. Jó reggelt, Magyarország!