A háborús bűnösök felelősségre vonásán dolgoznak az uniós igazságügyi miniszterek

A háborús bűnösök felelősségre vonásán dolgoznak az uniós igazságügyi miniszterek

Varga Judit Brüsszelben (Fotó: Varga Judit / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós igazságügyi miniszterek főként arról tárgyaltak Brüsszelben, hogyan lehet felelősségre vonni az Ukrajnával szemben háborús bűnöket elkövetőket. Varga Judit az igazságügyért felelős uniós biztossal is találkozott.

A miniszterek azokat a lépéseket értékeltek, amelyek eddig történtek annak érdekében, hogy senki se kerülhesse el a felelősségre vonást az Oroszország Ukrajna elleni agressziójával összefüggésben elkövetett bűncselekmények kapcsán. – Oroszország napról napra folytatja indokolatlan, agresszív háborúját, valamint a civilek és a polgári infrastruktúra elleni halálos és válogatás nélküli támadásokat. Ezeknek a bűncselekményeknek véget kell vetni, és elkövetőiket bíróság elé kell állítani – jelentette ki a soros uniós elnökség nevében Gunnar Strömmer, svéd igazságügyi miniszter. Szerinte az EU továbbra is hozzá fog járulni Ukrajna és a nemzetközi közösség e bűncselekmények üldözésére irányuló erőfeszítéseihez.

Ennek érdekében közös nyomozócsoportot hoztak létre az információ- és bizonyítékcsere megkönnyítésére, valamint az Ukrajnában elkövetett bűncselekmények bűnügyi nyomozásának támogatására. Az EU ügyészi szervezetének, az Eurojustnak a szerepe megerősödött, és most az ügynökség ad helyet az alapvető nemzetközi bűnügyi bizonyítékok adatbázisának. A tagállamok igazságügyi szakértői pedig támogatást is nyújtottak az ukrán hatóságoknak és a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a bizonyítékok gyűjtéséhez.

Jelentős előrelépésről számolt be a svéd elnökség az uniós szankciók megsértése esetén kiszabható szankciókról szóló irányelv-tervezettel kapcsolatos, folyamatban lévő megbeszélésekről is. A tagállamok határozottan támogatják a javaslat célját és nagymértékben egyetértettek a rendelkezésekkel is. Az elnökség célja, hogy legkésőbb júniusra véglegesítsék a szöveget.

Ezen túlmenően szó volt a civil szféra EU-ban betöltött szerepéről az alapvető jogok védelmében és előmozdításában. A következtetések hangsúlyozzák „az egyesülés szabadságának alapvető szerepét a demokratikus és pluralista társadalom és a közélet megfelelő működésének
biztosításában”. Hozzátették: „A civil szervezetek és a jogvédők működési területének indokolatlan korlátozása veszélyt jelenthet a jogállamiságra nézve.”

Ismét előkerült a „dollárbaloldal”

Az igazságügyi miniszterek ülését kihasználva Varga Judit megbeszélést folytatott Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztossal. Ennek azért van jelentősége, mert a magyar kormánynak le kellene tennie az asztalra négy igazságügyi reformjavaslatot (elsősorban a bíróságok függetlenségének megerősítése érdekében), amelyektől függ az, hogy Magyarország hozzájuthat-e a 22 milliárd eurós hétéves költségvetés forrásaihoz.

Közösségi oldalán Varga Judit több posztban is foglalkozott mostani brüsszeli látogatásával, de például a háborús bűnösök felelősségre vonásával kapcsolatos uniós szándékot nem tartotta fontosnak megosztani követőivel cikkünk megjelenéséig. Ugyanakkor az uniós pénzekről megemlékezett. Azt írta: „A dollárbaloldal a kezdet kezdete óta mindent megtett annak érdekében, hogy minél több akadályt gördítsen a Bizottsággal való tárgyalások elé, hogy a magyar emberek ne jussanak hozzá a nekik járó forrásokhoz. Magyarország azonban nem hagyja magát! Az igazságügyi csomaggal kapcsolatos tárgyalások gyakorlatilag a finisben vannak. Tovább dolgozunk azért, hogy a magyar emberek megkapják az őket jogosan megillető forrásokat.”