Baleset a Nemzetiben: már nem gyanúsított az ügyelő

Baleset a Nemzetiben: már nem gyanúsított az ügyelő

A Rómeó és Júlia egyik jelenete Szász Júliával (Forrás: Nemzeti Színház/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár néhány napja még gyanúsítottként hallgatták ki a Nemzeti Színház ügyelőjét Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia balesetének ügyében, mostanra már nem gyanúsított – írta meg a Magyar Nemzet néven megjelenő lap.

Az ügyészség közlése szerint a férfi panasszal élt a gyanúsítása ellen, a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség pedig helyt adott a panaszának, ezért a férfi „gyanúsítotti jogállása megszűnt”. Döntésüket így indokolták: a nyomozás adatai alapján az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas, mindazonáltal a személyre szabott – megalapozott – gyanú közlése idő előtti volt. „Az ügyészség nyomozati utasításokat adott arra nézve, illetve annak érdekében, hogy a vonatkozó foglalkozási szabályok és az azok betartásáért felelősök teljes körűen tisztázásra kerüljenek. Ezek végrehajtása után lehet majd csak állást foglalni abban a kérdésben, hogy pontosan mely szabályok megsértéséért és kit, vagy kiket terhelhet a megalapozott gyanú“ – írta a főügyészség.

A rendőrség az ügyben folytatja a nyomozást. Horváth és Szász tavaly novemberben szenvedett balesetet, négy métert zuhantak a Rómeó és Júlia díszletének vastraverzéről. Vidnyánszky Attila, a színház vezetője először benyújtotta a lemondását, de nem sokkal később ezt visszavonta, mert szerinte nélküle nem működne a színház. Bár a színészek komolyan megsérültek, egyelőre semmilyen kártérítést sem kaptak a színháztól. Nemrég az Index saját értesüléseire hivatkozva megírta, nemcsak Udvaros Dorottya távozik a színháztól – mint arról lapunknak először nyilatkozott a Kossuth-díjas színésznő –, nem tér már vissza a Rómeó és Júlia előadásán súlyos balesetet szenvedő Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó sem, bár ezt az érintettek nem erősítették meg a lapnak.