Novák Katalin és Balog Zoltán közös utazásairól írt a Válasz Online

Novák Katalin és Balog Zoltán közös utazásairól írt a Válasz Online

Novák Katalin Páua Új-Guineán 2023. október 26-án. Mellette Balog Zoltán református püspök (Fotó: Novák katalin facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy református értelmiségi csapat – Mogyorósi András, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi dékánja vezetésével – közérdekűadat-igénylések segítségével próbálta megragadni Novák Katalin és Balog Zoltán kapcsolatának intenzitását, a K. Endre-ügy alapvető okát. Kiderült: a volt Emmi-miniszter 2012 és 2014 között időarányosan két és félszer annyit utazott külföldre Novák Katalinnal – akár kettesben –, mint a következő kabinetfőnökével. 2014 és 2018 között a már államtitkár Novákkal pedig többször ruccant el, mint az összes többi Emmi-államtitkárral együttvéve a hatéves miniszteri időszakában – számolt be róla a Válasz Online.

A portál közölte, nem szándékuk feltárni a Dunamelléki Református Egyházkerület jelenleg is regnáló püspöke és a korábbi köztársasági elnök viszonyának jellegét, lelki vagy más mélységeit, ehelyett arra keresték a választ, hogyan hajszolhatta Balog Zoltán ennyire nonszensz döntésbe Novák Katalint, miért nem tudott ellenállni sem az elnöki hivatal, sem az igazságügyi tárca apparátusa a „parancsnak”. – Az ok: a két érintett közötti ősbizalmi, a hivatali racionalitást felülíró, a közszereplői bajtársiasságon messze túlmutató kapcsolat, amely 2012 óta számszerűsíthető formát is öltött – írták.

A cikk szerint az Átlátszó közérdekűadat-igénylésekre szakosodott aloldalán több, frissen kikért dokumentum is elérhető Balog Zoltán emberierőforrás-miniszeri időszakának utazásairól, s különösen azokról a kiküldetésekről, amelyeket Novák Katalin kabinetfőnök (2012–2014), majd család- és ifjúságügyért felelős államtitkár társaságában (2014–2018) teljesített. Az információcsokor legmegdöbbentőbb része – írják –, hogy az adatközlő tárca, vagyis az Emmi-jogutód Kulturális és Innovációs Minisztérium kéretlenül is elárulta, hogy melyek voltak azok az utak, amelyeken Balog és Novák kettesben vett részt. (E tények publikálásának idején még Csák János vezette KIM-et.)

Idézik Mogyorósi András, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi dékánjának a Szemlélekre írt cikkét is, amely arról szól, hogy az adófizetők mintegy 130, többnapos külföldi utazást finanszíroztak Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek 2012 és 2018 között. (A szerző miniszteri főtanácsadó volt e periódus egy részében.) Megállapították, hogy Balog Zoltán hatéves minisztersége idején 131 hivatalos külföldi úton 410 napnyi távollétet, vagyis külügyminiszteri szintű „terhelést” jelentett. 36 esetben jelen volt Novák Katalin is. Kabinetfőnökként, tehát 2012 és 2014 között Novák 22 kiküldetésre ment el; ez azt jelenti, hogy Balog időarányosan 2,5-szer annyit utazott vele, mint a három év alatt 13-szor kiutazó következő kabinetfőnökével, Farkas Anikóval. (Utóbbi nem más, mint Schanda Tamás, a Sándor-palota egykori hivatalvezetője és korábbi államtitkár felesége.) A 2014 és 2018 között már államtitkárként működő Novák összesen 14-szer utazott Balog kíséretében – az Emmi összes többi államtitkára viszont hat év alatt 12-szer volt külföldön a miniszterrel.

Az Emmi a kimutatások szerint – 2012–2018-as árakon – körülbelül 35 millió forintot költött Balog Zoltánra és Novák Katalinra a közös utak alkalmával. Ez az adat azonban biztosan sántít, mert több esetben más kormányzati szerv kontójára utaztak a felek (például a miniszterelnöki utakon).

A Válasz Online megkereste a volt köztársasági elnök titkárságát, de kérdéseikre nem érkezett válasz nem érkezett a lemondott államfőtől. Balog Zoltán ugyanakkor érdemben reagált. Azt írta, a KIM-adatsorokban szereplő, párosnak feltüntetett utazások többségénél más Emmi-munkatársak, illetve további minisztériumok tisztviselői is jelen voltak. De elismerte, akadtak továbbá olyan kormányfői utak, ahol a tárcától valóban csak ő és Novák Katalin volt jelen, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy más politikusok, üzletemberek ne lettek volna a delegációban. Hozzátette: Novák Katalin kabinetfőnökként történő részvételét az utazásokon az indokolta, hogy a Külügyminisztériumból érkezett, három idegen nyelvet tolmácsszinten beszél, s a nemzetközi helyettes államtitkárságot csak 2014 őszén sikerült létrehozni a minisztériumban.

A 2014 utáni időszakról Balog Zoltán azt állítja, hogy ekkorra az Emmi legfontosabb területe a Novák Katalin államtitkárhoz tartozó családügy lett; azért kellett annyit együtt utazniuk, „mert szükség volt a külföldi tapasztalatcserére és a népszerűsítésre”. A püspök közölte, öt olyan utazást maga is be tudott azonosítani, ahol „2014 nyaráig valószínűleg egyedül az akkori kabinetfőnök kísért (Ciprus, Norvégia, Svájc, Csehország, Kanada)”. A lap szerint Balog némileg téved, ugyanis Svájcban például nem ketten voltak, ahogy az exminiszter emlékszik – Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak is ott kellett lennie velük. Kanadába pedig nem 2014-ben, hanem 2017-ben utazott Balog Zoltán, ekkor Novák már bőven államtitkár volt.

A portál összegzése szerint az, hogy Novák Katalin államfőként rendre a kíséretébe szólította Balog püspököt, nem új fejlemény, hanem egy 2012-től élő hagyomány szerves folytatása volt.