Szállodák, pálmafák: százmillióba is kerülhetett Novák Katalin és Balog Zoltán ausztráliai útja

Szállodák, pálmafák: százmillióba is kerülhetett Novák Katalin és Balog Zoltán ausztráliai útja

Harangkondítás Pápua-Újguineán, sok tízmillió forintnyi közpénzből

Fotó: Facebook / Novák Katalin

Novák Katalin fűszoknyás táncosokat néz. Széles mosollyal kisbabát emel a magasba, aztán megkondít egy magyar hittérítő emlékére állított harangot (nem a babával). A nem mindennapi képsorok az akkor még kikezdhetetlennek tűnő köztársasági elnök tavaly őszi, pápua új-guineai látogatásán készültek. Ez volt az első alkalom, amikor magyar államfő lépett a csendes-óceáni szigetország területére, s az elnököt rögtön egy magyar református püspök is elkísérte: a fotókon és videókon Balog Zoltánt – Novák egykori főnökét és mentorát – láthatjuk. Az esemény csak egy kis kitérőt jelentett a magyar delegáció turnéja során. Novák Katalin, a püspök és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában két hetet töltött a térségben, és bejárták Ausztráliát: az elnök először október 22-én Melbourne-ből jelentkezett a Facebookon; itt emlékezett meg az 1956-os forradalom áldozatairól, később pedig megfordult Sydney-ben és Brisbane-ben is. 

Hogy pontosan milyen céllal utaztak Ausztráliába, nem teljesen egyértelmű. A Sándor-palota indoklása, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulóját ünnepelték így, vérszegénynek tűnik – Novák azonban találkozott a helyi magyar diaszpóra tagjaival, többek között hivatalos találkozó keretében egyeztetett David Hurley ausztrál főkormányzóval, és beugrott a Rheinmetall fegyvergyár helyi üzemébe is. A sajtóban nyomon követhető utazásról egy fontos részlet nem derült ki, mégpedig az, hogy mennyibe került. Lapunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerződéslistáit böngészve egy sor ausztráliai tételbe futott bele, amelyek organikusan illeszkednek az elnöki delegáció tavaly őszi programjához.

• Mennyibe kerülhetett, a 15 napos körút, melynek költségeiről egy kormányzati honlapon találtunk adatokat?
• Mit mondott kérdésünkre a Sándor-palota a tengeren túli látogatásról?
• Mi az, ami az átlagembernek megfizethetetlen, az állami méltóságoknak viszont kijár a protokollszakértő szerint?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 22-ig kapható 2024/7. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!