Karácsony Gergely keserű győzelme

Karácsony Gergely keserű győzelme

A főpolgármesteri szavazatok újraszámolása a VII. kerületi polgármesteri hivatalban (Fotó: Magyar Hnag/Beliczay László)

Nem sikerült megbuktatni a főpolgármestert, az érvénytelen és érvényes szavazatok újraszámolása után is Karácsony Gergely kerekedett felül, győzelme immáron jogerős. A Fidesz kudarcot vallott a fővárosban, mert saját jelöltjét jobbnak látta visszavonni, és jobb híján Vitézy Dávidot támogatni, ám a végén nem történt változás a poszton. Igaz, az újraválasztott Karácsony politikai legitimitása vékony jégen táncol, hiszen extrémen alacsony különbséggel győzött, csak 293 szavazattal kapott több voksot. Az ötéves folyamatos kormánypárti lejáratókampány sem volt elegendő az ellenzéki városvezető megbuktatásához. Figyelmeztető jel a kormányoldalnak, hogy a Fidesz–KDNP-re adott listás szavazatok aránya erőteljesen visszaesett az öt évvel ezelőtti európai parlamenti választáshoz és a két évvel ezelőtti országgyűlési választásokhoz képest: a 40 százaléknyi eredmény most az EP-listán Budapesten 33 százalékra, a fővárosi közgyűlési lista esetében pedig 28 százalékra süllyedt. A tavalyi őszi trükkjük – listás, közvetlen szavazás visszaállítása a Fővárosi közgyűlés esetében – viszont bejött, a főpolgármester elvesztette közgyűlési többségét, a mögötte álló, 18 mandátumos szövetség ereje 7 mandátumra olvadt.

Karácsony Gergely nem volt megkönnyebbült, amikor a Telex stúdiójában az újraszámolás őt megerősítő eredményéről és Budapest jövőjéről kérdezték. Kijózanító volt az a kijelentése, miszerint ha a kormány akarná, pénzügyileg tönkre tudná tenni a fővárost. Ez már nem az öt évvel ezelőtti bizakodó hangulat volt, ami az ellenzéki koalíció budapesti hatalomra jutását kísérte. Az akkori önkormányzati választási eredményt (benne számos városban aratott sikert) az ellenzéki vezető politikusok és véleményformálók alapvetően úgy értelmezték, hogy ez a későbbi kormányváltás előszobája lehet, hiszen az ellenzéki polgármesterek jó munkája egyúttal az ellenzék kormányképességét bizonyítja majd országosan. Mint ma már tudjuk, nagyon nem így lett.

• Mi utal arra, hogy személyes ellenszenv is van Karácsony Gergely és a Fidesz között?
• Miért problémás ez?
• Milyen biztató lépést tett Karácsony? 

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap július 25-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!