Harmadszor is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – ezúttal 293 szavazattal

Harmadszor is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – ezúttal 293 szavazattal

A Nemzeti Választási Bizottság ülése 2024. július 12-én. (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Bizottság péntek délelőtt jelentette be a hivatalos végeredményt, amely szerint Karácsony Gergely 293 szavazattal megelőzte Vitézy Dávidot, így továbbra is ő a főpolgármester, sőt, még növelte is az előnyét az előző újraszámoláshoz képest. Bő egy hónap után ezzel vélhetően végleg eldőlt, hogy ki lesz október 1-től Budapest első embere. Vitézy Dávid már gratulált Karácsony Gergelynek.

– A bizottság 16 fővel határozatképes – hangzott el a Nemzeti Választási Bizottság péntek 11 órára összehívott ülésén, amelynek egyetlen napirendi pontja volt: a főpolgármester-választás eredményének megállapítása. Mint elmondták, július 9-11 között átszámoltak az 1367 szavazókörzet összes érvényes voksát. Az NVB 781 767 érvényes és 24 548 érvénytelen szavazatot talált, közülük 371 538 voksot Karácsonyra, 371 245-öt Vitézy Dávidra adtak le, a különbség 293 szavazat – a regnáló polgármester javára. Grundtner Andrásra, a harmadik jelöltre 38 984 szavazat érkezett. 

Egyetértett Litresits András szocialista NVB-tag az eljárással és újraszámlálással, és megköszönte minden, az újraszámolásban résztvevőnek a munkát, majd reményét fejezte ki, hogy a megterhelő munkát anyagilag is megtérítik nekik. Csonka Krisztián, az LMP delegáltja arról beszélt, hogy a választás éjszakáján is jól dolgoztak, de az újraszámolás indokoltságát jelzi, hogy ezres nagyságrendű rosszul elkönyvelt voks volt, ami az érvénytelen szavazatok újraszámolása utáni 41 darabos szavazatkülönbséghez képest óriási. Véleménye szerint automatikussá kellene tenni az újraszámlálást ilyen minimális különbségek esetében. Egy másik hozzászóló viszont úgy látta: a Vitézyre eredetileg leadott és most megállapított szám közti különbség két tízezrelék a teljeshez mérten, ez szerinte bőven az emberi hibahatáron belül van.

Fazekas Tamás, a Párbeszéd delegáltja azt megnyugtatónak nevezte, hogy hogy a három számlálás esetében lényegében ugyanaz a győztes jött ki. Kétségtelennek nevezte, hogy a választási rendszer korrekcióra szorul, de remélte, hogy ilyen újraszámlálásra soha többé nem lesz szükség, illetve sürgette, hogy a jogalkotó gondolkodjon el az online szavazás feltételeinek megteremtésén. Cservák Csaba is elodázhatatlan szakmai reformokról beszélt, szerinte automatikus újraszámlálásra van szükség, majd arról is beszélt, hogy a kormánypárti jelölt, Szentkirályi Alexandra nevének vékony vonallal való kihúzása is félreérthető lehetett. Az NVB-tagok végül 16 igen szavazat mellett, egyhangúan, elfogadták a határozattervezetet.

„A választás éjjele óta végig azt mondtam: amint a választási eredmény végleges, és Karácsony Gergely akár csak egy szavazattal is előttem lesz, akkor természetesen a választás győztesének és a következő ciklus legitim főpolgármesterének fogom tekinteni. Ez a pillanat most következett el” – írta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a Facebookon. Mint hozzátette: „az újraszámlálás a végeredményt nem módosította, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ő Budapest következő főpolgármestere, gratulálok neki. A Budapest vezetésében rejlő óriási lehetőség és felelősség továbbra is az övé, ehhez jó munkát kívánok neki!”

A szavazatok újraszámlálását Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza után a Kúria rendelte el. A Nemzeti Választási Bizottság szavazatszámlálói kedden kezdték meg a számolást. Az első nap a legtöbb helyen gond nélkül, a Várban viszont kaotikusan zajlott a számolás, a második és a harmadik nap békésen zajlott, és sajtóinformációk szerint mintegy 200 szavazattal vezethetett Karácsony Gergely Vitézyvel szemben. Az NVB péntek reggel még egyesével megvizsgálta azokat a szavazatokat, amelyeket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak. Ilyen szavazatból az előzetes hírek szerint pár száz darab lehetett.

Az újraszámolás sajtónyilvánosan, az NVB-tagok, a nemzetközi, illetve a főpolgármester-jelöltek által megbízott megfigyelők jelenlétében zajlott. A folyamatot a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is felügyelték a helyi választási iroda köztisztviselői mellett.

A jogi huzavona története

A DK-MSZP-Párbeszéd támogatással indult Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, aki az LMP, illetve civilek jelöltje volt, igaz, a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépése után a kormánypárt híveinek voksaira is számíthatott. Az akkori eredményközlés szerint Karácsony 371 467, míg kihívója, Vitézy Dávid 371 143 szavazatot kapott. Vitézy Dávid már a választás éjszakáján tartott beszédében felvetette a szavazatok újraszámolásának szükségességét, majd határidőn belül megtámadta az eredményt. Ezután közel egy hónapos jogi huzavona következett: Vitézy egyik beadványa nyomán az érvénytelennek nyilvánított mintegy 24 ezer szavazatot június 14-én ellenőrizték, ez alapján a különbség 41 szavazatra csökkent a két jelölt között. Ez alapján is Karácsony Gergely nyert, de ekkor ő még a Kúriához fordult, és a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak a város egész területén történő megismétlését kérte. Miután a testület elutasította a keresetét, Karácsony átvette a főpolgármesteri megbízólevelét.

De a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be, és bár ő elsősorban a szavazás megismétlését kérte abban a két budapesti kerületben – a IV.-ben és a VII.-ben –, ahol állítása szerint a visszalépett Szentkirályi nevének túl vékony áthúzása megtévesztő volt. Az Alkotmánybíróság július 5-én úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy panaszának, még ha formailag csak annyit tett is, hogy a Kúria döntését megsemmisítve új eljárásra kötelezte a bírói fórumot. Ennek hatására a Kúria felülírta a korábbi, eredményt jóváhagyó döntését, és múlt vasárnap elrendelte a főpolgármester-választáson leadott, érvényesnek nyilvánított 782 ezer szavazat újraszámolását is. 

A Nemzeti Választási Bizottságnak elvben múlt vasárnaptól számítva hat napja lett volna az érvényes voksok átszámolására, de már a hét elején közölték, hogy a munkával kedd és csütörtök között végeznek. „Jogsértések sorozata abszurd kutyakomédiává kezdi tenni a főpolgármester-választást” – fogalmazott az NVB hétfői ülése előtt nem sokkal tartott tájékoztatóján Karácsony Gergely, hangsúlyozva, hogy szerinte az „ősbűnt” az Alkotmánybíróság követte el.