Reagált az eddigi fideszes polgármester a paksiakat kiakasztó adóelvonásra

Reagált az eddigi fideszes polgármester a paksiakat kiakasztó adóelvonásra

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. épülete 2023. december 5-én. (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint megírtuk, nagy felháborodást váltott ki a paksiak körében a kormány minapi döntése, miszerint különleges gazdasági övezetté nyilvánították a paksi atomerőmű területét. A helyiek számára ennél is lényegesebb, hogy a kormány elvonta az erőmű által befizetett, több milliárdos iparűzési adót, amit mostantól 62,5 százalékban a fideszes vezetésű Tolna megyei közgyűlés és 37,5 százalékban a szintén kormánypárti irányítású Bács-Kiskun megyei közgyűlés kap majd meg. 

Heringes Anita, a város MSZP-s, ám egyesületi színekben megválasztott új polgármestere, lapunknak elmondta: „A lépés nem ért teljesen váratlanul minket. A kampány idején már suttogó propagandában terjesztették a kormánypárti jelöltek, hogy ha nem a jelenlegi polgármester, Szabó Péter győz, akkor lemondhatunk az iparűzési adóról, sőt, a Szijjártó Péter által ígért 40 milliárdos városfejlesztési forrásról is”.

Kerestük Paks jelenleg hivatalban lévő fideszes polgármesterét, Szabó Pétert, hogy a témában kérdezzük, de sem hívásunkra, sem levelünkre nem reagált. Ellenben a közösségi oldalán nemrég a következőket posztolta: – Természetesen én is olvastam a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet, amely különleges gazdasági övezetté nyilvánítja Paks közigazgatási területén, az atomerőmű kapacitásának fenntartására és az ahhoz kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ingatlanokat és elvonja az atomerőmű által megtermelt iparűzési adó felhasználását – írja Szabó. Állítása szerint felvette a kapcsolatot a Tolna megyei főispánnal, hogy értékeljék a helyzetet, „mi a teendője az önkormányzatnak és legfőképpen milyen lehetőségeink vannak”. – Természetesen erről az újonnan megválasztott polgármestert is tájékoztatni fogom, illetve jövő hét elején – várhatóan kedden – testületi ülést is tartunk ebben a témakörben – tette hozzá az önkormányzati vezető. 

Nem véletlenül írt erről Szabó Péter, előző, más témájú bejegyzése alatt ugyanis csak úgy nyüzsögtek a felháborodott kommentelők, akik számon kérték raja a kormány politikai indíttatású döntését. Egyikük úgy fogalmazott: „Látom bejött a lobbi és Pakstól elveszik az erőművet, amiért ellenzékit választottak meg. Tipikus fidesz.”

 

Címkék: adó, Paks, Heringes Anita