Nélkülünk nehéz lesz bármit is fejleszteni – üzeni az új paksi polgármester

Nélkülünk nehéz lesz bármit is fejleszteni – üzeni az új paksi polgármester

Heringes Anita szocialista képviselő felszólal a hazatérés falvairól szóló határozati javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. november 15-én. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriás a felháborodás Pakson, a helyiek úgy érzik, hogy a kormány az ő zsebükből húzta ki a pénzt – így látja a  mostanra kialakult helyzetet Heringes Anita, a város MSZP-s, ám egyesületi színekben megválasztott új polgármestere, aki októberben veheti át a vezetést.

Mint lapunk megírta, az Orbán-kabinet szerda este egy tollvonással különleges gazdasági övezetté alakította a paksi atomerőmű zónáját, ezzel lényegében elvéve azt a várostól. A helyiek számára ennél is lényegesebb, hogy a kormány elvonta az erőmű által befizetett, több milliárdos iparűzési adót, amit mostantól 62,5 százalékban a fideszes vezetésű Tolna megyei közgyűlés és 37,5 százalékban a szintén kormánypárti irányítású Bács-Kiskun megyei közgyűlés kap majd meg. 

„Közel hétmilliárd forintot húznak ki a zsebünkből, miközben Paks mérlegfőösszege az év elején 18 milliárdra rúg. Ráadásul ezt a pénzt a paksi lakosok termelik meg az erőműben és az azzal együttműködő, kapcsolódó cégekben” – magyarázta lapunknak Heringes Anita, aki a döntéssel szembesülve azonnal rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, ám erre a legkorábban csak jövő hét kedden kerülhet sor.

Heringes szerint a lenyúlás a városi fideszes képviselők egy részét is kiakasztotta, bár nevüket nem adták véleményükhöz. „A lépés nem ért teljesen váratlanul minket. A kampány idején már suttogó propagandában terjesztették a kormánypárti jelöltek, hogy ha nem a jelenlegi polgármester, Szabó Péter győz, akkor lemondhatunk az iparűzési adóról, sőt, a Szijjártó Péter által ígért 40 milliárdos városfejlesztési forrásról is” – mondta Heringes Anita. Hogy mégis győzött, az szerinte a paksiak bizalmán múlt. És persze azon, hogy a fideszes vezetés alatt Pakson a közel 20 milliárdos büdzsé ellenére sem látszott a jómód: a csatornahálózat elavult, a helyi gyógyászati központ is felújításra, bővítésre szorul.

„Maga Lázár János építésügyi miniszter mondta korábban, hogy Paks térségébe legalább 450 milliárdot kellene pumpálni, ha Paks II-t zökkenőmentesen szeretnék felépíteni” – mutat rá Heringes. Amiből egyenesen következik, hogy ha a kormány támogatás helyett elvesz, akkor keresztet vethet a bővítésre – a városi infrastruktúra egyszerűen kevés lesz a betelepülő munkások ellátásához. Heringes Anita arra is figyelmeztetett, hogy a paksi munkaerő nélkül az állami beruházó sem juthat előre: márpedig az erőműben dolgozó helyi mérnökök, szakemberek joggal várják el, hogy életkörülményeik ne romoljanak. 

Amennyiben az elvonás a gyakorlatban is megtörténik, akkor újra kell tervezni Paks költségvetését. Az új polgármester úgy látja, egy sor olyan szolgáltatást kell, hogy felülvizsgáljanak, amit korábban önköltségen biztosított a város. Más működés jön, és ez a paksi focicsapat támogatását is érintheti. „Eddig az önkormányzat volt a csapat egyik legnagyobb szponzora, és büszkék lehettünk rá, hogy a klub kupagyőztes lett, második a Fradi után, miközben a Ferencváros költségvetésénél egy nullával kevesebből hozták ki ezt az eredményt. Most majd át kell gondolnunk, mire adhatunk pénzt. És ha Orbán Viktornak tényleg olyan fontos a foci, mint mondja, neki is el kell gondolkodnia ezen” – tette hozzá Heringes Anita. Lapunk próbálta elérni Paks jelenleg hivatalban lévő fideszes polgármesterét, Szabó Pétert is, hogy a témában kérdezzük, de sem hívásunkra, sem levelünkre nem reagált.